Claudia Schiepers & The Associated Press

Claudia uit Riemst in New York tijdens corona-epidemie: "Het zijn net oorlogstoestanden"  

Tot nu toe zijn er in de Verenigde Staten meer dan 3.000 doden gevallen door het coronavirus. Het raakt de bevolking en dus ook de Limburgers die er wonen. Claudia Schiepers uit Riemst woont vlak bij New York en moet binnenblijven door de 'Stay At Home Orders'.

Claudia Schiepers, uit Riemst, woont in New Jersey op een steenworp van New York City. Ze woont er in een huis met tuin en daar is ze blij om, zeker nu iedereen binnen moet blijven: "Het zou veel moeilijker zijn in de stad want daar zit je op een klein appartement. Nu kunnen we toch nog buitenkomen." Mensen mogen alleen essentiële verplaatsingen maken, om naar de winkel te gaan bijvoorbeeld. Maar daar hoeft Claudia niet voor buiten te komen: "Hier wordt echt alles geleverd. Wij laten onze wekelijkse boodschappen gewoon aan huis leveren." 

We geven alles weg aan de ziekenhuizen.

Claudia Schiepers

Niet alles is er zo goed geregeld als de leveringen aan huis. Veel mensen raken in de problemen omdat ze hun job verliezen. "Er zijn verschillende bedrijven die hun werkgevers technisch werkloos maken. Dat heet hier 'furlough'. Maar er zijn evenveel bedrijven die echt hopen mensen ontslaan. Het sociaal stelsel is hier niet zo goed als in België, dus er is meer risico dat je van de ene dag op de andere je job kwijt bent." 

Personal Protective Equipment

Claudia voelt het virus zelf steeds dichterbij komen. "Wij woonden vroeger in Queens, een wijk in New York, en daar hebben ze nu vrachtwagens aan de ziekenhuizen staan om lijken in te bewaren. Dat zijn wij niet gewoon in onze westerse wereld." Ondertussen zijn ze in de Verenigde Staten druk bezig met zelf mondmaskers te naaien want het tekort is ook daar erg groot. "Ik heb vrienden die in de medische sector werken. Vooral het gebrek aan beschermend materiaal of Personal Protective Equipment (PPE) is een groot probleem zeggen ze. We geven alles weg aan de ziekenhuizen."

Het zijn net oorlogstoestanden.

Claudia Schiepers

Donald Trump, president van de VS, kan in eigen land en daarbuiten op heel wat commentaar rekenen over zijn houding tegenover het virus. Ook Claudia heeft het soms wat moeilijk met zijn aanpak. "Ik probeer niet te veel naar Trump te luisteren", lacht ze. "Ik heb de indruk dat hij vandaag wat bijgedraaid is nu hij de Stay At Home Orders verlengt tot eind april. Hij verwacht niet meer dat alles tegen Pasen in orde komt." Claudia hecht meer waarde aan wat de New Yorkse gouverneur vertelt. "Zijn briefings zijn veel meer op wetenschap gebaseerd."

Ondertussen ziet Claudia hoe de stad zich klaarmaakt om een grote hoeveelheid slachtoffers op te vangen. "Ik kreeg gisteren foto's van het Javits Center, dat zijn de expohallen van New York. Die zijn omgetoverd tot een ziekenhuis. Als je die beelden ziet, alleen nog maar van lege bedden, dat is wel schokkerend. Het zijn net oorlogstoestanden." 

Herbekijk de reportage in "Het Journaal" over het wankelende zorgsysteem in New York:

Videospeler inladen...

Meest gelezen