Directeur Koor en Stem Jeroen Keymeulen: "Blijf thuis zingen om toch te verbinden"

"Zing in uw kot" is de huidige leuze geworden van Koor en Stem, de vzw die koren in Vlaanderen ondersteunt. De organisatie is er zowel voor koorzangers als dirigenten en ze ondersteunen ook zangprojecten in de lagere scholen. In deze coronatijd schakelen ze over op een digitaal aanbod. Directeur Jeroen Keymeulen gaf tekst en uitleg in de middaguitzending van Radio 2 Antwerpen.

Ook koorleden en hun dirigenten beginnen zich geïsoleerd te voelen. Hun repetities kunnen nu al drie weken niet meer doorgaan door het coronavirus. Ook alle activiteiten van Koor en Stem worden geannuleerd. "Dus hebben wij even gebrainstormd", vertelt directeur Jeroen Keymeulen, "en hebben we beslist om wat we normaal gezien fysiek doen digitaal te vertalen."

Drie doelgroepen

"Koor en Stem gaat elke week drie doelgroepen aanspreken", legt Keymeulen uit.  "Op maandag hebben we tip en tricks voor koorzangers, op woensdag zijn we er speciaal voor de kinderen met o.a. leuke muzikale filmpjes en op vrijdag gaan we de dirigenten voorzien van interessante informatie." 

"Voorlopig hebben we nog geen oplossing om koren virtueel te laten repeteren. Op dit moment overwint er geen enkel digitaal platform de vertraging."

World Choir Games

Afgelopen zondag werd beslist om The World Choir Games uit te stellen naar de zomer van 2021. Ook Koor en Stem heeft daar mee beslissingsrecht in gehad. "We zijn blij met het uitstel omdat het de grootste editie ging worden van de World Choir Games ooit, met meer dan 500 ingeschreven koren", aldus nog Jeroen Keymeulen. "Uitstel is géén afstel!"

Meest gelezen