Video player inladen...

Tragisch, maar wel héél uitzonderlijk: kinderen die sterven door het coronavirus

In ons land is voor het eerst een kind gestorven aan het coronavirus. Het gaat om een meisje van 12 dat schoolliep in Gent, en dat ogenschijnlijk kerngezond was. Haar dood maakt heel wat emoties los omdat vooral ouderen en zieken aan de gevolgen van het virus overlijden. Toch blijft het héél uitzonderlijk dat een kind het virus niet overleeft.

De cijfers tonen aan dat jongeren beneden de 19 jaar inderdaad zelden aan de gevolgen van het virus sterven. Toch gebeurt dat in heel uitzonderlijke gevallen toch, zoals nu met het meisje van 12 uit Gent.

Volgens de Amerikaanse website Worldometer, waarop alle cijfers over het coronavirus worden bijgehouden, zou 0,2 procent van de dodelijke slachtoffers van het coronavirus jonger dan 19 zijn. Momenteel zijn er wereldwijd al een kleine 40.000 mensen aan het virus gestorven. Omgerekend zijn daar dus statistisch 160 jongeren onder de 19 jaar bij.

Jongste slachtoffer in Europa?

Het meisje uit Gent is een van de jongste, bekende slachtoffers van het coronavoris. In Frankrijk is eerder een 16-jarig meisje aan het virus gestorven, in Portugal een 14-jarige jongen. Het 16-jarig meisje uit Frankrijk had net zomin als het meisje uit Vlaanderen gezondheidsproblemen. De jongen uit Portugal zou geleden hebben aan een huidziekte die het immuunsysteem kan aantasten.

Hoewel er volgens Worldometer geen kinderen onder de 9 jaar aan het coronavirus sterven, zijn er toch al 2 gevallen bekend van baby’s die aan het virus gestorven zouden zijn: een in de Amerikaanse staat Illinois en een andere in China. 

"Opletten met statistieken"

Volgens viroloog Steven Van Gucht van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano, moeten we opletten met statistieken. "Het percentage 0,2 dat terug te vinden is op Worldometer, is louter gebaseerd op cijfers uit China. In Italië bijvoorbeeld, waar er intussen al meer mensen aan het coronavirus gestorven zijn, is tot nu toe nog geen enkele jongere onder de 19 gestorven. Daar is het percentage op dit moment nul. Het bevestigt alleen maar dat het echt wel uitzonderlijk is dat een 12-jarig meisje aan het virus sterft."

"Virologen aangeslagen"

In "Het Journaal" van 13 uur gaf collega Koen Wauters meer uitleg bij de uitzonderlijke dood van het 12-jarig meisje.  De virologen die het nieuws van haar dood op de dagelijkse persbriefing over het virus in ons land bekend maakten, waren erg aangeslagen, zei hij.   

Onze collega wees er ook op dat het er nu echt wel naar uitziet dat het coronavirus meer dodelijke slachtoffers zal eisen dan de gewone griep die elk jaar in het land is. Overigens: ook aan die ziekte sterven in heel uitzonderlijke gevallen jongeren en kinderen.

Waarop moet je letten als ouder?

"Als ouder een kind verliezen is het ergste wat je kan overkomen", zegt kinderinfectioloog  Petra Schelstraete van het UZ Gent in "Terzake". Ze geeft ouders het advies contact op te nemen met de huisarts of met de kinderarts als hun kind ziek is en ze er niet gerust in zijn. "Mocht je geen arts kunnen bereiken, is dit wel een reden om naar de spoed te gaan."

Wanneer is er reden tot ongerustheid? "Als je kind ziek is en zich anders gedraagt: het is suffer, het is zieker dan anders, het is kortademig, het reageert niet meer, het braakt en houdt niets meer binnen." Dat zijn volgens Schelstraete alarmtekens waarbij je zeker een arts moet raadplegen.

Bekijk hieronder het gesprek met Koen Wauters uit "Het Journaal":

Video player inladen...

In Gent reageren het stadsbestuur en de school van het 12-jarige meisje aangeslagen. Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Bekijk hier het gesprek met dokter Petra Schelstraete (UZ Gent) en viroloog Marc Van Ranst in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen