Tragisch, maar wel héél uitzonderlijk: kinderen en jongeren die sterven door het coronavirus

Er is een meisje van 3 overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Eerder zijn in juli een jonge Brusselse vrouw van 18 en in maart een meisje van 12 dat schoolliep in Gent overleden aan het coronavirus. De dood van de jonge patiënten roept heel wat vragen op. Toch blijft het héél uitzonderlijk dat een kind het virus niet overleeft.

De cijfers tonen aan dat jongeren beneden de 19 jaar zelden aan de gevolgen van het virus sterven. Toch gebeurt dat in heel uitzonderlijke gevallen toch, zoals met de meisjes van 12 en 18.

Volgens de Amerikaanse website Worldometer, waarop alle cijfers over het coronavirus worden bijgehouden, waren tot mei 0,2 procent van de dodelijke slachtoffers van het coronavirus jonger dan 19. Momenteel zijn er wereldwijd ruim 575.000 mensen aan het virus gestorven. Omgerekend zouden daar dus statistisch 1.150 jongeren onder de 19 jaar bij zijn.

Jongste slachtoffer in Europa?

Het meisje uit Gent was een van de jongste, bekende slachtoffers van het coronavirus. In Frankrijk was eerder een 16-jarig meisje aan het virus gestorven, in Portugal een 14-jarige jongen. Het 16-jarig meisje uit Frankrijk had net zomin als het meisje uit Vlaanderen gezondheidsproblemen. De jongen uit Portugal zou geleden hebben aan een huidziekte die het immuunsysteem kan aantasten. Ook de jonge vrouw die in Brussel overleed had andere gezondheidsproblemen.

Hoewel er volgens Worldometer tot mei geen kinderen onder de 9 jaar aan het coronavirus waren gestorven, waren er zeker 2 gevallen bekend van baby’s die aan het virus gestorven zouden zijn: een in de Amerikaanse staat Illinois en een andere in China. 

"Opletten met statistieken"

Viroloog Steven Van Gucht van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano, zei na het overlijden van het meisje in Gent dat we moeten opletten met statistieken.

"Het percentage 0,2 dat terug te vinden is op Worldometer, is louter gebaseerd op cijfers uit China", merkt Van Gucht op. Intussen bewijzen cijfers van andere landen dat het echt wel uitzonderlijk is dat een 12-jarig meisje aan het virus sterft. 

"Virologen aangeslagen"

Wetenschapsjournalist Koen Wauters gaf destijds uitleg bij de uitzonderlijke dood van het 12-jarig meisje.  De virologen die het nieuws van haar dood op de dagelijkse persbriefing over het virus in ons land bekend maakten, waren erg aangeslagen, zei hij.   

Onze collega wees er ook op dat het er nu echt wel naar uitziet dat het coronavirus meer dodelijke slachtoffers zal eisen dan de gewone griep die elk jaar in het land is. Overigens: ook aan die ziekte sterven in heel uitzonderlijke gevallen jongeren en kinderen.

Waarop moet je letten als ouder?

"Als ouder een kind verliezen is het ergste wat je kan overkomen", zei kinderinfectioloog  Petra Schelstraete van het UZ Gent in "Terzake". Ze gaf ouders het advies contact op te nemen met de huisarts of met de kinderarts als hun kind ziek is en ze er niet gerust in zijn. "Mocht je geen arts kunnen bereiken, is dit wel een reden om naar de spoed te gaan."

Wanneer is er reden tot ongerustheid? "Als je kind ziek is en zich anders gedraagt: het is suffer, het is zieker dan anders, het is kortademig, het reageert niet meer, het braakt en houdt niets meer binnen." Dat zijn volgens Schelstraete alarmtekens waarbij je zeker een arts moet raadplegen.

Bekijk hieronder het gesprek met Koen Wauters uit "Het Journaal", naar aanleiding van het overlijden van het 12-jarige meisje:

Videospeler inladen...

In Gent reageerden het stadsbestuur en de school van het 12-jarige meisje aangeslagen. Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met dokter Petra Schelstraete (UZ Gent) en viroloog Marc Van Ranst in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen