Hoofdarts Imeldaziekenhuis: "Druk neemt stilaan af"

Na een erg drukke periode neemt de druk in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden stilaan af. “We hebben nog altijd een groot aantal patiënten, maar de rust in het ziekenhuis keert langzaam terug”, zegt hoofdarts Philip Rijkers voorzichtig. “Dat komt ook omdat we proberen de corona-epidemie altijd één stapje voor te zijn naar capaciteit toe”, vertelt hij in De Ochtend op Radio 1.

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden had de voorbije dagen weinig vrije bedden door de instroom van coronapatiënten. “Vandaag is de situatie gelukkig wat gestabiliseerd”, zegt hoofdarts Philip Rijkers in De Ochtend op Radio 1.

“De voorbije weken liepen onze cijfer gelijk met de nationale cijfers, maar sinds enkele dagen zien wij dat de rust stilaan wederkeert in het ziekenhuis”, zegt Rijkers voorzichtig optimistisch. “We hebben nog altijd een groot aantal patiënten, maar de drukte is wel even geluwd.”

Ook voor het personeel is de druk verminderd, vindt Rijkers. “Iedereen blijft druk aan het werk, maar wij zorgen voor voldoende rust en ondersteuning, zowel mentaal als fysiek. Zo lukt het om het vol te houden”, legt Rijkers uit. 

Aparte spoedgevallen

Het Imeldazienhuis paste hun spoedgevallendienst aan, zodat er een duidelijke scheiding kwam tussen mensen met klachten van het coronavirus en mensen die voor de gewone spoedzaken naar het ziekenhuis trokken.

“Mensen met klachten of symptomen van COVID-19 moeten eerst een labotest doen voordat ze binnen mogen in het ziekenhuis. Zo proberen we het risico om andere mensen te besmetten zo klein mogelijk te houden. Die mensen blijven in een soort voor-quarantaine op de spoedgevallendienst in afwachting van de uitslag”, legt Rijkers uit. “Dat kan tot zes uur duren. Als er veel mensen wachten op een uitslag, kan het daar natuurlijk heel erg druk worden.”

“Mensen die komen voor normale spoedzaken krijgen een kleine vragenlijst alvorens ze het gewone spoeddeel binnenkomen”, voegt Rijkers  toe. 

Wij proberen altijd de epidemie één stapje voor te zijn naar capaciteit toe

Philip Rijkers, hoofdarts Imeldaziekenhuis in Bonheiden

Voordat patiënten met het COVID-19 virus worden opgenomen in het ziekenhuis worden hun symptomen geëvalueerd vertelt Rijkers. “Zo kan iemand die voldoende sterk is om thuis in quarantaine te gaan terug naar huis. We zien zo ook dat sommigen meer medische zorgen nodig hebben. Die worden in de isolatiezone van het ziekenhuis opgenomen.”

“Wij hebben altijd geprobeerd om de capaciteit in het ziekenhuis aan te passen aan de instroom van ernstig zieken. Wij zijn begonnen met één isolatiezone. Vandaag zitten we aan drie en een intensieve dienst erboven op,” zegt Rijkers. “Wij proberen altijd de epidemie één stapje voor te zijn naar capaciteit toe.”

“COVID-patiënten onderling kunnen elkaar niet aansteken, omdat ze al besmet zijn. Er is dus geen risico om hen samen te leggen”, legt Rijkers uit. “Die afdeling is ook volledig afgeschermd van het ziekenhuis met een aparte gang. De collega’s kunnen daar de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen krijgen, en die zijn zeer uitgebreid.”

Op vlak van mondmaskers kunnen wij rekenen op veel solidariteit

Philip Rijkers, hoofdarts Imeldaziekenhuis in Bonheiden

In het Imeldaziekenhuis zijn nog geen zorgverleners uitgevallen, omdat ze zelf besmet geraakten met het coronavirus. Dat komt volgend de hoofdarts omdat het ziekenhuis voldoende beschermingsmateriaal heeft.

“Wij hadden voor de start van de epidemie al een behoorlijke voorraad mondmaskers. De chirurgische maskers hadden we sowieso op voorraad voor de operaties. We krijgen ook veel donaties van burgers en bedrijven uit de buurt”, voegt hij er aan toe. “Op dat vlak kunnen wij zeker rekenen op heel grote solidariteit.”

Patiënten in twee golven

Rijkers merkt op dat er twee golven coronapatiënten zijn binnen gekomen in het ziekenhuis. “Net na de krokusvakantie kwamen er mensen binnen die waren gaan skiën in de getroffen gebieden in Noord-Italië. Zij hadden klachten van een verkoudheid en testten vaak positief op het COVID-virus”, verduidelijkt Rijkers.

“Nu zien we meer oudere mensen met ernstige longklachten. Zij werden door de huisarts eerst thuis in quarantaine geplaatst, zoals dat werd afgesproken op nationaal niveau”, zegt Rijkers. “De symptomen van mensen die in thuisquarantaine zaten, zijn toch verder ontwikkeld. Ze moeten dan alsnog naar het ziekenhuis komen", voegt hij er aan toe. "Dat is de natuurlijke evolutie van de ziekte, daar kan je niets aan doen.” 

Meest gelezen