Radio 2

Duivenmelkers hopen dat ze het seizoen kunnen verlengen

De start van het duivenseizoen komend weekend is afgeblazen. De duivenmelkers kunnen nergens terecht om de duiven te korven. Sommigen hopen op een verlenging van het seizoen en proberen de duiven daarop voor te bereiden.

Dany Vandenberghe van de West-Vlaamse Duivenliefhebbersbond begrijpt de teleurstelling bij de leden: “Iedereen zit klaar met zijn oude duiven om die te laten meedoen met de wedstrijden. Natuurlijk is dat een grote teleurstelling, maar de gezondheid van iedereen primeert nu. Niemand mag niet-essentiële verplaatsingen maken, ook de lokalen zijn gesloten door de maatregelen. We kunnen dus nergens terecht om de duiven in te korven.”

Professioneel duivenkweker Gino Clicque uit Wevelgem is samen met zijn zoon en dochter voltijds bezig met de duivensport. Ook voor hem is de nieuwe situatie wennen. “In de winter werken we ongeveer 8 tot 10 uren per dag, in de zomer zelfs tot 12 uren. Alle kampioenschappen vallen nu in duigen, want we kunnen de duiven niet selecteren op basis van prestaties, enkel op de bouw van de duif.”

Kunstmatig het seizoen verlengen

Een mogelijke oplossing volgens Clicque is een verlenging van het seizoen: “Als we zouden kunnen starten op 1 juni dan is het seizoen nog niet verloren. Ik raad alle collega’s aan om de duivenhokken te verduisteren, dan verlengen we de winter. Geef ze nu amper 10 uur licht en laat ze 14 uur in het donker. Alleen op die manier kunnen we de duiven ook op het einde van het seizoen laten deelnemen aan de wedstrijden.”

Meest gelezen