Financiële kater dreigt voor podiumbouwer Stageco: "Geen zomerfestivals betekent een drama"

Heel wat evenementen worden door het coronavirus afgelast en dat heeft ook gevolgen voor Stageco, de grootste podiumbouwer van het land. Doordat heel wat festivals, maar ook sportevenementen zijn afgelast, vreest Stageco enorme verliezen. 

Stageco uit Haacht ontstond 35 jaar geleden in het kielzog van het festival Rock Werchter. Intussen is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grootste podiumbouwers ter wereld. Maar ook een groot bedrijf als Stageco heeft te lijden onder de coronacrisis. Heel wat festivals, tours van muzikanten of sportwedstrijden worden afgelast, met alle gevolgen vandien. “Dit hebben we in al die jaren nog nooit meegemaakt”, zegt Tom Bilsen van Stageco. “Dit is een rampzalige situatie.”

Het begon al met de afgelasting van Tomorrowland Winter in de Franse Alpen. “We waren volop aan het opbouwen, toen we het nieuws kregen dat Tomorrowland Winter niet doorging”, zegt Tom Bilsen. “We zijn dan begonnen met afbreken en alles geraakte net op tijd terug in België, vlak voor alle strenge maatregelen begonnen.”

We vrezen een omzetverlies tot 80 procent

Tom Bilsen, Stageco

Intussen zijn nog meer festivals afgelast, maar ook sportwedstrijden. ”Normaal gezien bouwen we nu de start- en aankomstpodia voor de Ronde van Vlaanderen of Gent-Wegelgem, maar dat is allemaal weggevallen. Ook de indoorshows zijn weggevallen, dus daar kunnen we geen podia voor bouwen.”

Voor de podiumbouwer betekenen al de afgelastingen een ramp. “Dat is dramatisch. Als er de hele zomer geen werk zou zijn, dan verliezen wij 70 tot 80 procent van onze omzet, dat is gigantisch veel. Momenteel is ook iedereen thuis, vooral de mensen die bouwen. Maar ook telewerk zal stoppen omdat er niets meer voor te bereiden valt.”

Rock Werchter

Stageco bouwt natuurlijk ook elk jaar de podia voor o.a. Rock Werchter en TW Classic. Of die festivals zullen plaatsvinden, is nog altijd niet duidelijk, zegt Tom Bilsen: “Ik hoor van heel wat experts dat ze afraden om grote events te doen deze zomer. Ik neem aan dat er inderdaad maatregelen zullen komen en dat veel festivals zullen geannuleerd worden, maar daar hebben wij nog geen bericht van gekregen.” 

Meest gelezen