Getty Images

Geen 5G-netwerk voor Brussel: "Nog groter verlies in deze barre tijden"

In deze moeilijke tijden waar we zo afhangen van de telecom, is de beslissing van het Brussels Gewest om geen 5G toe te laten erg jammer. Dat vindt technologiefederatie Agoria. Telecombedrijf Proximus lanceert morgen een lightversie van het snellere 5G-netwerk in 30 gemeenten, maar Brussel heeft te strenge stralingsnormen om ook daar te mogen starten.  

Danny Goderis van technologiefederatie Agoria betreurt dat het Brussels Gewest niet bijdraait. De stralingsnormen in Brussel zijn strenger dan elders in het land. "Zelfs 50 keer strenger dan de richtlijn in de rest van de wereld. Daardoor komt het 5G-netwerk er dus niet in. Dat is jammer, zeker in deze barre coronatijden waarin we alles moeten doen om de economie draaiende te houden. Dan speelt technologie een belangrijke rol. Iedereen werkt van thuis uit, er wordt digitaal vergaderd, leerkrachten kijken hoe ze de lessen digitaal kunnen opstarten, en universiteiten gaan digitaal cursussen geven. Telecom is gewoon cruciaal om dat allemaal overeind te houden." 

In deze barre tijden moeten we alles doen om de economie draaiende te houden 

Danny Goderis van Agoria

In 30 gemeenten in de rest van België is de lightversie van het nieuwe 5G-netwerk wel beschikbaar vanaf morgen. In Vlaams-Brabant zijn dat onder andere in de regio's Halle, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Leuven en Zaventem, dus ook op de luchthaven.  Een kaart van alle gemeenten met 5G-bereik vind je hier.

Meest gelezen