Joris Hessels gaat in tijden van corona opnieuw op stap in Gentbrugge: "Minder intiem als je op 3 meter afstand moet praten"

Tv-maker Joris Hessels maakt een speciale aflevering van de reeks "Gentbrugge". Hij gaat praten met de mensen die hij eerder portretteerde in de Canvas-reeks. Hoe beleven zij de coronacrisis?

Vorig jaar verhuisde tv-maker Joris Hessels met zijn gezin naar Gentbrugge. Hij verkende zijn nieuwe woonplaats, maakte kennis met de bewoners, vergezelde hen in hun dagelijkse bezigheden. Dat zagen we in de gewaardeerde reeks "Gentbrugge", eerder dit voorjaar.

"Net nu ik goed en wel ingeburgerd ben, komt deze coronacrisis op ons af", vertelt Joris Hessels bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Voor ons gezin met vier kinderen is het al een hele beproeving, ik vroeg me af hoe het de anderen vergaat".

Daarom namen Joris en zijn ploeg contact op met de mensen die hij eerder volgde voor het programma. "We hebben veel geskyped en gebeld en bij sommige mensen zijn we ook langsgeweest en hebben we gefilmd.". Daarbij werden alle maatregelen van social distancing gerespecteerd. 

Afstand bewaren

"De meeste mensen waren erg blij dat we contact opnamen. Iedereen blijft gedisciplineerd thuis, maar mist het sociale contact enorm", gaat Joris Hessels verder. "Bij sommigen zijn we aan de deur gaan bellen. Uit voorzorg hield ik altijd 3 meter afstand. Dat levert wel minder intieme gesprekken op, maar we wilden geen risico's nemen."

Lees verder onder de foto

Geen selfies meer

Door de reeks werden heel wat Genbruggenaars op straat herkend. "Ze werden lokale beroemdheden, die zelfs gevraagd werden om selfies te nemen. Maar in deze tijden mag dat natuurlijk niet meer", lacht Joris.

Met de meeste van zijn dorpsgenoten praatte Joris via videogesprekken. Hij belde met Nancy, die haar kroostrijk gezin ziet versnipperen door het coronavirus. Zij ziet haar kleindochter liever niet dan dat ze op afstand moet zwaaien. Naamgenoot Joris hoopt dat zijn lokale radiostation 'Radio George' meer luisteraars heeft dan ooit; muziek verzacht immers de zeden. 

Straathoekwerker Jeroen getuigt over wat de coronacrisis betekent voor daklozen. Ahmet zit thuis, technisch werkloos. Ook de moskee is gesloten.  Vanuit het raam spreekt hij met buurvrouw Giesella. Zij houdt het (nu lege) kerkplein nog altijd nauwgezet in de gaten.

Bij Bakker Bernard koopt Joris ook nu nog zijn dagelijks brood. Onderweg gaat hij langs bij Laurent, voor wie boodschappen doen geen sinecure is door zijn spraakstoornis. Bij Simonne gaat Joris een bloemetje afzetten aan de deur, omdat haar 90e verjaardagsfeest niet kon doorgaan.

En voor Ronald, zelfbenoemde burgemeester van het dorp,  is het een marteling om niet of nauwelijks buiten te mogen komen in zijn geliefd Gentbrugge.

"Gentbrugge Special": woensdag 1 april om 21.20 uur op Canvas en canvas.be

kasto80

Meest gelezen