Gents initiatief gebruikt berenjacht om anderstaligen de coronamaatregelen te leren begrijpen

Een aantal mensen uit Gentbrugge en Merelbeke heeft de populaire jacht op knuffelbeertjes achter ramen van huizen aangegrepen om anderstalige mensen te helpen de coronamaatregelen beter te begrijpen. Dat doen ze door affiches met beren op te hangen in meer dan 10 verschillende talen. De berenjacht wordt uitgelegd, maar ook een aantal essentiële maatregelen tegen het coronavirus staan opgelijst.

De berenjacht is ongezien populair, zeker omdat je nog mag buitenkomen als je in beweging blijft. Een wandeling in de straten waarbij je op zoek gaat naar knuffelbeertjes, is dan mooi meegenomen. Een aantal mensen uit Gentbrugge en Merelbeke ziet in het initiatief een goede manier om mensen die geen Nederlands, of weinig Nederlands begrijpen, uit te leggen welke maatregelen tegen het coronavirus moeten opgevolgd worden.

De initiatiefnemers maakten affiches waarop een teddybeer staat afgebeeld. De berenjacht wordt voorlopig al in 11 verschillende talen uitgelegd, maar ook een andere belangrijke basismaatregelen tegen het coronavirus staan beschreven.

"We willen de mensen die onze taal nog niet of beperkt machtig zijn, ook betrekken in het initiatief. Want samen vechten we tegen dat verdomde virus."

Initiatiefnemer Michaël Mariën

Verbindende knuffelberen en coronavirus

"We merkten hoe verbindend de berenjacht werkte in Gentbrugge en Merelbeke. Zonder elkaar van dichtbij te zien, voelen de buren zich toch verbonden", legt initiatiefnemer Michaël Mariën uit. "Ofwel omdat ze zelf naar beren zoeken, ofwel omdat ze beren achter het raam zetten en de reacties van de kinderen zien. En daar willen we ook de mensen die onze taal nog niet of beperkt machtig zijn, bij betrekken." 

De initiatiefnemers willen anderstaligen betrekken in de berentocht maar willen hen ook ineens wijzen op de basismaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Drie belangrijke maatregelen staan erop uitgelegd: handen wassen, ouderen enkel contacteren via de telefoon of digitaal, en het principe van "social distancing" (afstand van 1,5 meter houden als je buiten komt).

Digitaal samenwerken in de strijd tegen het coronavirus

Het initiatief komt vanuit de facebookpagina "Communicatiepro's tegen #COVID19BE"  (Mensen met verschillende  communicatieve en creatieve vaardigheden werken via deze pagina samen om de  bestrijdingsmaatregelen van het coronavirus zo veel mogelijk bekend te maken, nvdr). Vertalers begonnen gratis de tekst te vertalen, een vormgever ontwierp de affiche en er werd een website gemaakt. Tot nu toe zijn er 11 vertalingen van de affiche, van het Bulgaars tot het Braziliaans-Portugees, van Pasjtoe (wordt gesproken in Pakistan en Afghanistan, nvdr) tot het Russisch en daar zullen nog talen bij komen.

De affiches kunnen door iedereen afgedrukt worden. Je vindt ze op de website www.berenjachtvooriedereen.be. "Print ze af, kleur ze in en hang ze aan je raam of aan een aanplakbord in je buurt. Doe dat wel altijd op een hygiënische manier", legt Mariën uit. De initiatiefnemers hopen dat de affiches zoveel mogelijk worden opgehangen voor het verbindende gevoel, maar ook om de basismaatregelen in de strijd tegen het coronavirus zoveel mogelijk bekend te maken.

kasto80

Meest gelezen