AFP or licensors

De laatste dag dat ze "senior royals" zijn: hoe beginnen prins Harry en Meghan Markle aan nieuw hoofdstuk? 

Het is 31 maart. De laatste dag dat de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle zich "senior royal" (of vooraanstaande royals die de Queen officieel vertegenwoordigen) mogen noemen. Alleszins voor 12 maanden, want dan kan hun abrupte uitstap uit de werkende Britse koninklijke familie opnieuw herbekeken worden. Wat valt voor hen nu weg en hoe hebben ze hun leven herschikt?

Prins Harry en Meghan Markle vroegen in januari onverwachts om een andere invulling van hun rol. Ze wilden de Queen deeltijds dienen zonder daarvoor betaald te worden in een poging om een leven meer in de luwte te leiden. De aanhoudende media-aandacht bleek moordend. Maar de Queen en troonopvolger Charles kozen na overleg voor een andere constructie waarbij het koppel helemaal geen actieve koninklijke rol meer speelt. 

Wat is er ook alweer afgesproken? We frissen uw geheugen kort op:

 • Harry en Meghan doen afstand van hun koninklijke titels. Het draait om de HRH (His/Her Royal Highness) of Zijne/Hare Koninklijke Hoogheid. In de strikte zin zijn ze de titel niét kwijt, ze zullen de aanspreking niet meer gebruiken. 
 • Harry blijft ook gewoon prins, de titel die hij kreeg bij zijn geboorte, en hij blijft zesde in lijn voor de troonopvolging. Het koppel mag zich voorts ook nog altijd hertog en hertogin van Sussex noemen, de titels die het koppel bij hun huwelijk van de Queen kreeg.
 • Harry levert voorts zijn militaire ere-titels in. 
 • Ze krijgen voortaan geen dotatie of toelage van de staat meer en moeten zelf voor een inkomen zorgen. 
 • De Sussex'en betalen de verbouwingskosten terug van hun woning Frogmore Cottage op het Windsor-domein in het Verenigd Koninkrijk. Een bedrag van 2,8 miljoen euro dat eerst gefinancierd werd met belastinggeld. 
 • Harry en Meghan blijven wel de drijvende kracht of het gezicht van hun privé-beschermheerschappen. 

Welke stappen hebben Harry en Meghan al ondernomen intussen?

 • De grootste stap is de verhuizing. Het koppel trok eerst met zoontje Archie en hun twee honden Oz en Guy naar Vancouver Island (Canada), maar woont volgens People Magazine intussen al in Los Angeles. Het gezin zal zijn tijd blijven verdelen tussen Los Angeles en Londen.

  Het was de bedoeling dat Harry en Meghan Trooping the Colour, de militaire parade voor de verjaardag van de Queen, zouden bijwonen in juni. Maar de coronacrisis zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.
2019 Pool/Samir Hussein
 • Wat met het prijskaartje van de beveiligingskosten voor het gezin? De voorbije maanden betaalde de Britse belastingbetaler dat. Een Brits politieteam stond in voor Harry, Meghan en Archie waarbij agenten om beurten werden overgevlogen. 

  Wie zal nu de miljoenen ophoesten? De Amerikaanse president Donald Trump ketste die bal eerder in een tweet af. "Ik ben een grote vriend en bewonderaar van de Queen en het Verenigd Koninkrijk, maar de VS betaalt hun beveiliging niet. Zij moeten betalen." En dat gaan ze inderdaad doen uit eigen zak volgens de krant de Daily Mail. De Britse zender ITV houdt het op "Harry en Meghan hebben privé-regelingen getroffen".
 • Hoe moet je de Britse prins Harry nu aanspreken als dat niet meer met Zijne Koninklijke Hoogheid kan? Simpel. Met zijn voornaam, Harry. De prins stond erop vorige maand toen hij te gast was in Edinburgh op een conventie over toerisme. "Zeg maar Harry", klonk het.
 • Van hun hofhouding op Buckingham Palace blijft slechts één medewerker over, een zekere James Holt die de permanentie verzekert in Londen.  De rest van het personeel vindt onderdak bij de andere prominente royals, of moet vertrekken. Nieuwkomer is dan weer Catherine St-Laurent die eerder werkte voor de Bill & Melinda Gates Foundation. "Een ongelofelijke aanwinst", noemen Harry en Meghan haar.  Het in Hollywood bekende pr-bureau Sunshine Sachs vertegenwoordigt voortaan ook de belangen van het koppel.
 • Omdat "royal" niet van de Queen gebruikt mag worden - dat staat haaks op de commerciële activiteiten die Harry en Meghan beogen - zitten de Sussex'en met een probleem. Hun website en sociale media Sussex Royal bevatten immers het "verboden" woord. Daarom zullen die kanalen geen updates meer krijgen én hebben Harry en Meghan gisteren afscheid genomen met de volgende woorden aan hun 11,3 miljoen volgers op Instagram:
 • Als Harry en Meghan hun huidige levensstijl willen voorzetten, moeten ze een job zoeken. Hoewel dat niet bepaald dringend is: beiden kunnen teren op een persoonlijk vermogen van samen 33 miljoen euro, onder meer gespijsd dankzij de acteercarrière en de reclamespotjes van Meghan vroeger en de erfenis van Harry's moeder prinses Diana.

  De richting waarin ze zoeken, is wellicht die van eerder lucratieve samenwerkingen. Meghan sprak al teksten in voor streamingdienst Disney+, voor de natuurfilm "Elephant". Al dan niet betaald. In februari circuleerde het gerucht dat Harry in gesprek was met bankengigant Goldman Sachs om te verschijnen in de online-interviewreeks "Talks with GS". Ook al dan niet in ruil voor geld.   
Hun laatste koninklijke klus op 9 maart, de Commonwealth Day Service.

Meest gelezen