AFP or licensors

Ook uitvaartsector werkt anders: "Niet meer sterftes deze maand, maar uitvaart in intieme kring en met mondmaskers"

In België zijn al 513 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Kan de uitvaartsector de toestroom aan slachtoffers aan? Zijn begrafenisondernemers voldoende voorbereid? En hoe verloopt een uitvaart dezer dagen? 

Thomas Heiremans, woordvoerder van de uitvaartsector, vertelt in "De ochtend" (Radio 1) over deze bijzondere tijden. Voorlopig ziet hij geen stijging op vlak van overlijdens. "Het is een eigenlijk een normale maand maart. We hebben jaren gehad waarbij er een piek was door de griep, maar dat zien we dit jaar zeker niet. Zit die piek er nog aan te komen? We weten het niet", zegt Heiremans.

Hoewel het in de ene regio drukker is dan in de andere, kan alles gebolwerkt worden. "We zien inderdaad dat er lokaal broeihaarden van corona zijn, maar momenteel zijn er geen uitvaartondernemers met capaciteitsproblemen. Voorbereiden op de piek bij dit virus is niet mogelijk, omdat we niet weten wanneer die er zit aan te komen. Hoe gaat die piek evolueren? Hoeveel slachtoffers zullen er bijkomen?" 

De uitvaartondernemers en hun medewerkers moeten zich ook beschermen tegen het coronavirus. "Tot 72 uur na het overlijden is een lichaam nog besmettelijk. De sector heeft toen de epidemie in Italië begon te woekeren beschermend materiaal in huis gehaald. De mondmaskers zijn schaars en dat is aangekaart bij de overheid. Maar op dit moment is er geen probleem. We moeten wel zien dat iedereen voldoende beschermd blijft." 

Een kist van een coronaslachtoffer wordt ontsmet in Henegouwen.

Hoe verloopt een uitvaart tegenwoordig?

Een uitvaart hier verloopt anders dan in het zwaar getroffen Italië of Spanje waarbij per kist slechts 2 tot 3 personen zijn toegelaten om afscheid te nemen. "We willen dat de familie afscheid kan nemen, een laatste groet kan brengen. Dat afscheidsproces is zo belangrijk. Het is natuurlijk allemaal beperkter dan in normale omstandgheden: uitvaarten gebeuren nu in intieme kring met 20 tot 30 personen waarbij voldoende afstand wordt gehouden."

Wij zijn er om de nabestaanden erop te wijzen niet in de val van de emotie te trappen

Thomas Heiremans, woordvoerder van de uitvaartsector

En nabestaanden blijken zich aan de maatregels te houden. Knuffelen om verdriet te delen of te elkaar steunen, is uiteraard uit den boze. "Iedereen ziet de ernst van de coronasituatie in. In het begin lag dat wat moeilijker, maar mensen weten hoe het in Zuid-Europa is geëvolueerd en wat de impact is. Als begeleiders zijn wij er om de families op de regels te wijzen, zodat ze niet in de val trappen van de emotie om elkaar vast te nemen." 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Meest gelezen