Hoe Vlaams-Brabantse horeca-uitbaters hun toekomst zien nu hun zaak al drie weken dicht is: "Spaarcenten zijn op, faillissementen zullen volgen"  

Zo'n drie weken geleden gingen de horecazaken in ons land dicht. Het was een van de eerste grote ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Hoewel de uitbaters intussen een forfaitaire premie kregen van 4.000 euro blijf het angstig afwachten wat de toekomst brengt. 

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt, dit is onwezenlijk", vertelt Bart Vanhoecke van Brasserie Taste in Vilvoorde. "Onze zaak moet het vooral hebben van bedrijfsetentjes, maar ja, dat is helemaal stilgevallen en dat kan nog wel een tijdje duren. Ik hoop dat we in mei zeker de deuren terug kunnen openen, anders weet ik het niet meer."

We bieden nu ook meeneemmaaltijden aan, maar dat is een pleister op de wonde, onze spaarrekening staat opnieuw op 0 euro

Thomas Merckx, De Optimist, Leuven

Ook bij café De Optimist in Leuven hopen ze zo snel mogelijk terug te kunnen openen. "De gezondheid van de mensen gaat natuurlijk voor, maar nu dat de paasvakantie al wegvalt, wordt het toch heel moeilijk", vertelt Thomas Merckx. "Uiteindelijk hebben we wel beslist om take-away maaltijden aan te bieden. Maar dat is een pleister op de wonde, daar maken we niets mee goed. Het is precies of we net met ons café zijn gestart, onze spaarrekening staat opnieuw op 0 euro. Ik mag niet denken hoe het moet zijn voor zaken die net geopend zijn of die nu moesten openen."

Aangezien mijn zaak nog niet open was, weet ik niet of ik recht heb op een premie van de overheid

Ides Van Nerum, Noon Tienen

Bij koffiebar Noon in Tienen is het intussen nog wachten op de allereerste klant. "Het was de bedoeling om op maandag 30 maart open te gaan", vertelt Ides Van Nerum. "Ik keek er zo naar uit om mijn eigen koffiebar te openen, maar de coronacrisis gooit roet in het eten. Ik kan zelfs mijn pand niet volledig afwerken en het is bijvoorbeeld ook wachten op een koffiemachine. We moeten dus wachten tot de horeca opnieuw mag opengaan en tot wanneer de leveranciers ook weer werken. Financieel zal dat niet gemakkelijk zijn. Want het is ook nog niet zeker of ik kan rekenen op de premie van de overheid, aangezien mijn zaak nog niet open was. Maar kijk, ik blijf positief alleen zal het nu wat langer duren voor ik er mijn boterham mee zal verdienen." 

Annuleringen van Vormsels, communies en trouwfeesten leidden tot rampjaar bij feestzalen

Intussen komt bij feestzaal Den Ast in Kampenhout de een na de andere annulering binnen. "Geen vormsels en eerste communies dit voorjaar, dus ja er zijn annulaties. Ook trouwfeesten worden omgeboekt naar een latere datum of zelfs al naar volgend jaar", zegt zaakvoerder Davy De Coster. "We kunnen niet veel doen, alleen maar hopen dat we zo snel mogelijk terug open kunnen gaan. En als we terug open gaan, dan zal dat met een lege agenda zijn en wachten tot de eerste feesten zich aanbieden. We hadden een goed jaar in het vooruitzicht, maar het wordt dus een rampjaar." 

Was even slikken, maar gelukkig hebben al onze klanten al omgeboekt naar een latere datum

Niels Brant, sterrenzaak EssenCiel Leuven

Ook bij sterrenrestaurant  EssenCiel in Leuven stonden er heel veel boekingen op de agenda. De zaak kreeg vorig jaar een eerste Michelinster. "Het is toch wel even slikken als je plots het nieuws krijgt dat je verplicht moet sluiten", vertelt eigenaar Niels Brant. "We hebben heel even gedacht om take-away aan te bieden, maar het eten dat wij in ons restaurant serveren leent zich niet echt om mee te nemen naar huis. Maar gelukkig heeft iedereen intussen al omgeboekt, dus we zijn eigenlijk geen klanten kwijt." 

Meest gelezen