Videospeler inladen...

Italiaanse burgemeesters halen in open brief uit naar Nederland en zoeken steun bij hun "lieve Duitse vrienden"

Italiaanse burgemeesters van gebieden die zwaar getroffen zijn door het coronavirus halen in een open brief uit naar Nederland. Dat land zou volgens de Italianen niet solidair zijn en steun aan zwaar getroffen landen in de weg staan. De briefschrijvers roepen Duitsland op om wél in de bres te springen en Italië te helpen.

Italië is bijzonder zwaar getroffen door het coronavirus. Het was het eerste Europese land waar het virus opdook, waardoor veel voorzorgsmaatregelen te laat kwamen. Ziekenhuizen liggen overvol en de Italiaanse schatkist was al leeg voordat de crisis begon. 

Net als bij de financiële crisis in 2008 wordt er druk overlegd over hoe de Europese Unie noodlijdende landen kan helpen, maar een allesomvattend plan is er nog niet. Er is sprake van om het Europese noodfonds aan te spreken dat toen in het leven is geroepen of om Europese noodleningen op poten te zetten, maar een akkoord daarover blijft voorlopig uit. België is alvast voorstander van zo'n plan.

Onder meer Nederland is niet happig om landen als Italië en Spanje financieel uit de nood te helpen. De Italianen beschouwen Nederland als het gezicht van de weerstand tegen extra hulp en sturen nu een open brief naar Duitse media met een oproep aan Duitsland om het Nederlandse voorbeeld niet te volgen en wél hulp te bieden.

(Lees verder onder de tweet)

De aanhef van de brief zet de toon: "Lieve Duitse vrienden", klinkt het. "De Nederlandse houding is een voorbeeld van een gebrek aan ethiek en solidariteit in elk opzicht", gaat de brief verder. Daarna herinnert Italië Duitsland eraan dat een groep Europese landen de Duitse schulden voor een groot deel hebben kwijtgescholden na de Tweede Wereldoorlog. 

De vete tussen Italië en Nederland bereikt een hoogtepunt met deze open brief. In het weekend had de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli, nog een videoboodschap gelanceerd met een niet mis te verstane oproep: "Aan wie gaan de landen die nu terughoudend zijn bijvoorbeeld hun tulpen nog verkopen, als we de Europese markt niet beschermen?"

(Lees verder onder de tweet)

De Nederlandse correspondente in Italië Andrea Vreede ziet dat de woede bij de Italianen groot is tegenover de Nederlanders. "Italië zal het heel moeilijk hebben om weer op te bouwen en Nederland ligt vreselijk dwars. Premier Rutte heeft duidelijk gemaakt dat de Nederlandse belastingbetaler niet gaat opdraaien voor die heropbouw", legt Vreede uit in "De ochtend" op Radio 1.

"Er doen posters de ronde op sociale media met oproepen om Nederlandse producten te weren. De boosheid is hier echt heel groot. ""Straks, als het hier voorbij is, kunnen ze hier hun tulpen niet meer kwijt", klinkt het hier."

Ooit waren de Italianen eurofielen, maar dat is helemaal afgebroken

"Ooit waren de Italianen eurofielen, ze vonden het Europese project fantastisch. Dat is helemaal afgebroken, vooral door de migratiecrisis. Er was toen geen solidariteit en dat gebeurt nu weer. Het ethische besef van hoe je met mensen omgaat, is er niet, klinkt het hier."

Een allesomvattend noodplan voor de Europese coronacrisis is niet voor meteen. Eind vorige week kregen de Europese ministers van Financiën de opdracht om voorstellen uit te werken en dan moet het onderhandelen nog beginnen. De ruzie tussen Italië en Nederland zal dus niet meteen bekoeld zijn.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen