Kotbazen kwaad op KU Leuven: "Wij kunnen niet zomaar korting geven op de huur"

Verschillende kotbazen vinden het een slechte zaak dat de KU Leuven een korting geeft aan studenten die van de universiteit een kot huren. "Voor ons is dat absoluut niet haalbaar. Wij hebben veel vaste kosten en die lopen gewoon door", zegt kotbaas Johan Butaye uit Overijse.

Studenten die in Leuven of Kortrijk een kot huren van de KU Leuven moeten volgende maand maar de helft van de huurprijs betalen. Op die manier wil de universiteit studenten en gezinnen helpen die het financieel moeilijk hebben door de coronacrisis . De universiteit hoopt dat ook privé-eigenaars van koten het initiatief volgen, maar niet iedereen lijkt dat van plan.

"Het is voor ons heel slecht dat de KU Leuven die korting geeft aan hun studenten. Zij worden gesponsord door de overheid, zo is het gemakkelijk. Wij, privé-eigenaars, kunnen dat niet zomaar doen", vindt kotbaas Johan Butaye. "Als we net als in de horeca een premie zouden krijgen dan kunnen we die korting natuurlijk wel doorrekenen aan onze studenten."

Vaste kosten lopen door

Volgens de kotbaas lopen er te veel vaste kosten gewoon door ook al wonen studenten nu een tijdje niet op kot. "Zo hebben we bijvoorbeeld een bestelwagen die altijd paraat staat als er dringende herstellingen moeten gebeuren. Als ik morgen naar mijn autoverzekeraar bel, is de kans klein dat hij mij plots een korting op mijn verzekeringspremie gaat geven. We betalen ook nog steeds kosten voor het internet en de televisie."

Premies van de overheid

Butaye zat gisteravond met verschillende collega's-kotbazen samen over de kwestie. "We gaan vragen aan de verhuurdersbond om druk te zetten op de overheid. Als we van de overheid premies krijgen, kunnen we die verdelen onder de studenten. Zonder lukt het ons niet om korting te geven", aldus Butaye.

Meest gelezen