BELGA

Liveblog - Al 705 doden door coronavirus in België, ook meisje van 12 overleden

Volgens de nieuwe cijfers zijn er nu in totaal 705 mensen overleden aan het coronavirus in ons land. Onder wie een Gents meisje van 12 jaar oud. "Als mens en als vader ben ik diep getroffen", reageert burgervader Mathias De Clercq. Er is verder een derde coronavragenlijst die u tot 22 uur vanavond kunt invullen. In Italië  lijkt het aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen te minderen. Volg al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Zoek je in deze onzekere tijden een luisterend oor? Bij Tele-Onthaal kan je terecht op telefoonnummer 106 of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102 of chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers en het belangrijkste nieuws dat we liever bovenaan houden. Alle gewone updates kunt u daaronder lezen.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuwe cijfers: in totaal al 705 sterfgevallen door corona in ons land

De overheid heeft zoals elke dag nieuwe cijfers vrijgegeven over de Covid-19-patiënten in ons land. Dit zijn de nieuwste vaststellingen:

  • Er liggen nu 4.920 mensen in het ziekenhuis die besmet zijn met het coronavirus. Dat zijn er 485 meer dan gisteren. 
  • Van die groep liggen 1.021 mensen op intensieve zorg. Daar zijn de voorbije 24 uur dus 94 patiënten bij gekomen. 786 patiënten worden beademd, 90 meer dan gisteren. "Ongeveer de helft van de intensieve bedden is nu bezet."
  • In totaal zijn er in heel het land 867 nieuwe besmettingen bij gekomen. Het totale aantal infecties ligt nu op 12.775.
  • In totaal zijn 1.696 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard: een stijging van 168 in de voorbije 24 uur.
  • In de voorbije 24 uur zijn er 98 nieuwe sterfgevallen gemeld. Daar komen nog eens 94 sterfgevallen bij die met terugwerkende kracht werden gerapporteerd. In totaal zijn daardoor nu al 705 coronapatiënten overleden. 93 procent van hen is ouder dan 65 jaar.

Maar gisteren is ook een meisje van 12 jaar overleden. "Het kind is plots achteruitgegaan na drie dagen koorts", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Dit raakt ons bijzonder als ouder en als mens. We willen onze diepe steun betuigen aan de ouders, familie en vrienden."

"Het herinnert ons eraan dat alle leeftijden complicaties kunnen ontwikkelen. Het is wel belangrijk om mee te geven dat dit zeer uitzonderlijk is."

Videospeler inladen...

Van Gucht herhaalde nadien nogmaals dat de cijfers ook aangeven "dat de kracht van de epidemie afneemt". "We hopen in de komende dagen een stabilisatie te zien in het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Maar dat betekent dat er wel nog nieuwe gevallen bij komen en veel van die mensen zullen op intensieve zorgen belanden." 

Het zullen zeker nog moeilijke weken worden

Wanneer ze daar terechtkomen, blijven ze daar een week tot vele weken, waarschuwt Van Gucht. "Daardoor kan dat aantal mensen op intensieve zorg nog sterk oplopen, ook al hebben we de piek bereikt. Het is dus mogelijk dat we onze volle capaciteit nodig zullen hebben, maar we denken wel dat we dat zullen aankunnen. Indien nodig kan die capaciteit ook nog worden verhoogd. Maar het zullen zeker nog moeilijke weken worden."

Britse jongen van 13 overleden door coronavirus

In de Britse hoofdstad Londen is een jongen van 13 jaar oud overleden die eerder positief had getest voor COVID-19. "Wij condoleren zijn familie", luidt een mededeling van het King's College Hospital.

Scouts en Chiro wachten af, maar raden aan om kampen wel te blijven voorbereiden

Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen stellen zich voorlopig afwachtend op in verband met de zomerkampen, maar raden de groepen wel aan om de voorbereidingen van de kampen voort te zetten. "Het is zeer belangrijk om de kinderen en jongeren hoopvol te stemmen naar de zomer toe en de kampen te blijven voorbereiden, maar ook al te kijken naar alternatieven", zegt woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen Jan Van Reusel.

Van Reusel benadrukt dat het nu het moment is voor de jeudgbewegingen om in te zetten op vindingrijkheid en veerkrachtigheid. Zo kunnen kampen ingekort worden, georganiseerd worden in kleinere groepen of kunnen groepen in hun eigen gemeente of op het eigen scoutsterrein op kamp gaan. En er zijn ook digitale mogelijkheden. "Uiteraard moet die fantasieoefening passen binnen wat de maatregelen toelaten", aldus de woordvoerder.

Ook bij Chirojeugd Vlaanderen wordt aan de groepen gevraagd om de kampvoorbereidingen voorlopig voort te zetten, maar wel op een iets lager tempo. "Het is moeilijk om concrete adviezen te geven, maar voorlopig gaan we ervan uit dat de kampen kunnen doorgaan", zegt woordvoerder Niels De Ceulaer. Wel raadt de nationale leiding aan om een deel van de kosten en de reservaties uit te stellen en goed uit te zoeken wat de voorwaarden zijn in geval van een annulering.

Buitenlandse Zaken plant nog meer repatriëringsvluchten

De afgelopen dagen zijn opnieuw honderden Belgen die in het buitenland vast zaten kunnen terugkeren naar ons land, dankzij de samenwerking binnen Europa. Het gaat onder meer om vluchten vanuit Peru, Bolivia, Cambodja, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten en enkele minder bezochte landen. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR). De repatriëringsvluchten gaan intussen verder.

Exacte cijfers van het aantal teruggekeerde Belgen geeft Buitenlandse Zaken niet. Goffin meldt verder nog dat er binnenkort repatriëringsvluchten georganiseerd worden voor Congo, Algerije, Peru en Zuid-Afrika.

De spijt van een "lockdownparty"-ganger

Een jongeman van 24 uit Aalst ging op 13 maart, de avond waarop de strenge coronamaatregelen ingingen, voor een laatste keer iets drinken met vrienden. Hij werd toen door onze ploeg van "Het Journaal" gefilmd en die beelden gingen rond op sociale media en in de nieuwsbulletins. Ondertussen heeft hij hier spijt van, maar tegelijkertijd vraagt hij ook om begrip. Wij konden hem spreken. 

Bijna nieuwe 500 doden in Frankrijk

Frankrijk breekt een triest record: op een dag zijn er 499 nieuwe doden door het coronavirus bijgekomen, dat is het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie. In totaal zijn er nu in Frankrijk 3.523 mensen gestorven aan het virus.

In Frankrijk worden voor het dodental enkel de mensen geteld die in ziekenhuizen overlijden. Rusthuisbewoners worden daar dus niet bijgerekend. De overheid zegt dat ook die sterfgevallen er tegen het einde van de week zullen worden bijgerekend, waardoor de cijfers nog hoger zullen oplopen.

Er zijn ook opnieuw 1.749 mensen opgenomen in het ziekenhuis de laatste 24 uur. Dat brengt het totaal nu op bijna 22.800 gehospitaliseerde patiënten.
In totaal zijn er in Frankrijk nu meer dan 52.100 besmettingen.

Sint-Pietersziekenhuis haalt meer dan 4 miljoen euro aan giften op

Het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis heeft iets meer dan 4 miljoen euro aan giften opgehaald voor de opening van een tweede dienst intensieve zorgen om COVID-19 te bestrijden. Dat laat de Koning Boudewijnstichting, beheerder van het project, weten. De nieuwe dienst intensieve zorgen kon vorige vrijdag al geopend worden.

Een tiental dagen geleden lanceerde het UMC Sint-Pieter een oproep tot giften om tijdens deze coronacrisis haar dienst intensieve zorgen uit te breiden met een tiental plaatsen en de noodzakelijke beademingstoestellen aan te kopen. De giften stroomden binnen en de kaap van 4 miljoen werd gerond. Meer dan voldoende en dus sluit het Sint-Pietersziekenhuis haar oproep tot giften af.

Meest gelezen