Google Maps

Revalidatiecentrum Pellenberg wordt schakelzorgcentrum voor groot-Leuven

Revalidatiecentrum Pellenberg in Lubbeek is omgebouwd tot schakelzorgcentrum voor Leuven en omstreken. Dat is een centrum voor coronapatiënten die het ziekenhuis mogen verlaten, maar nog niet naar huis mogen. Op die manier willen ze de andere ziekenhuizen in de buurt ontlasten. 

De stad Leuven, alle omringende gemeenten, maar ook de ziekenhuizen, thuiszorg en artsen hebben de voorbije dagen hard gewerkt om een regionaal schakelzorgcentrum op te richten in het arrondissement Leuven.  In het revalidatiecentrum van Pellenberg bij Lubbeek kunnen vanaf volgende week maandag 32 patiënten terecht die uit het ziekenhuis ontslagen zijn nadat ze het coronavirus hebben opgelopen, maar nog niet naar huis kunnen. Dat vertelt burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani: "Denk aan mensen die nog zuurstoftherapie nodig hebben of speciale revalidatietechnieken moeten volgen. De bedoeling is dat onze twee Leuvense ziekenhuizen op elk moment capaciteit genoeg hebben om coronapatiënten op te nemen." Het gaat dan om het UZ Leuven en het Heilig Hartziekenhuis. 

Andere zorgcentra

Ook de andere gemeenten in Vlaams-Brabant zijn druk in de weer met de oprichting van schakelzorgcentra. In Tienen komen een 20-tal bedden vrij in een afdeling van de Broeders Alexianen. In Landen kunnen 11 patiënten terecht in de villa van domein 't Park. 

De stad Vilvoorde is het verst gevorderd met de uitbouw van een centrum. In het leegstaande Van Helmontziekenhuis staan 60 bedden klaar. In Overijse is er dan weer plaats voor een 25-tal patiënten. Daarnaast zijn er nog schakelzorgcentra gepland in de regio's Halle en het Pajottenland.

Meest gelezen