Meer vleermuizen geteld: "Inspanningen hebben gewerkt"

Het gaat goed met de vleermuizen in Limburg. Natuurpunt heeft er 4.700 geteld, dat zijn er 280 meer dan vorig jaar.  

De vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt telde bijna 4.700 vleermuizen in de mergelgroeven van Riemst, terwijl ze hun winterslaap aan het doen waren. Er werden er 280 meer geteld dan vorig jaar. Vooral de ingekorven vleermuis doet het erg goed. Alle inspanningen hebben gewerkt, denkt Ghis Palmans van Natuurpunt. "In samenwerking met landbouwers en Agentschap voor Natuur en Bos hebben we bijvoorbeeld gezorgd voor open stallen op landbouwbedrijven, zodat de vleermuizen in en uit kunnen vliegen. En de boeren gebruiken ook minder insecticiden. En daardoor neemt de soort exponentieel toe!"

De dwergvleermuis eet op een jaar tijd 1 kilogram muggen op.

Ghis Palmans, Natuurpunt

De toename is ook goed nieuws voor de mens, zegt Palmans, voor onze aangename zomeravonden. "Zo eet de kleinste vleermuis, de dwergvleermuis, op een jaar tijd 1 kilogram muggen op, dat zijn er echt ontzettend veel." 

De afgelopen weken kwam de vleermuis wel vaker in het nieuws omdat ze mee aan de basis zou liggen van de pandemie die we op dit moment mee maken. Vleermuizen zouden drager kunnen zijn van het coronavirus. Moeten we ons nu ook zorgen maken, nu er meer vleermuizen bij ons rondvliegen?  "Absoluut niet", verzekert Palmans, "de Europese vleermuizen zijn geen drager van het coronavirus."

Meest gelezen