Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Maakt een mondmasker nu wel of geen verschil tegen corona? "Je kan niet zeggen dat het totaal geen zin heeft"

Heeft het zin om met zijn allen mondmaskers te dragen, om de verspreiding van coronavirus tegen te gaan? Enkele Europese landen verplichten nu het dragen van zo'n masker. "Gewoon op straat een mondmasker dragen heeft geen zin", herhaalt viroloog Marc Van Ranst in "Terzake". "Maar op plaatsen waar mensen elkaar onvermijdelijk tegenkomen, zal zo'n mondmasker wel een grotere hinderpaal vormen voor het virus." En dan krijg je het belangrijke pijnpunt: er zijn onvoldoende mondmaskers.

Sinds de uitbraak van de corona-epidemie is de officiële communicatie tot nog toe steeds geweest: mondmaskers zijn essentieel voor zorgpersoneel, maar gewoon een mondmasker dragen op straat heeft weinig tot geen zin. Afstand houden van elkaar en goede handhygiëne helpen veel meer om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. En zieke mensen moeten thuis blijven.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei gisteren nog dat er geen duidelijk bewijs is dat het dragen van een masker door een groot deel van de bevolking een duidelijk voordeel zou hebben. "Er zijn zelfs aanwijzingen van het tegendeel, met name dat het foutief dragen van een masker juist meer risico's met zich meebrengt", aldus de WHO.

Maar enkele Europese landen verplichten intussen toch het dragen van zo'n mondmasker in het openbaar. Dat is bijvoorbeeld het geval in Tsjechië en Slovakije. In Oostenrijk moet je voortaan een mondmasker dragen in de supermarkten. De voorzitter van het Chinees Centrum voor Ziektebestrijding stelde dat het volgens hem "een grote fout is dat de mensen in de Verenigde Staten en Europa geen masker dragen".

Wat is het nu?

"Men kan niet zeggen dat het totaal geen zin heeft om een mondmasker te dragen", aldus viroloog Marc Van Ranst in "Terzake". "Gewoon op straat rondlopen met een mondmasker heeft echt geen zin. Maar op plaatsen waar het onvermijdelijk is dat mensen elkaar zien en tegenkomen, zal zo'n mondmasker een grotere hinderpaal vormen voor het virus."

Men kan niet zeggen dat het totaal geen zin heeft om een mondmasker te dragen. Maar je moet er natuurlijk wel hebben

Viroloog Marc Van Ranst

"Een mondmasker dragen kan dus zin hebben. Maar je moet er natuurlijk wel hebben", gaat de viroloog verder. "En dat is iets waar het in veel landen, ook in België, verkeerd mee begonnen is. Er waren geen maskers genoeg, zelfs niet voor het ziekenhuispersoneel of huisartsen. En dat is nog altijd precair. Als je dan moet zeggen "We gaan allemaal een masker dragen"... We hebben die maskers gewoon niet."

Volgens Van Ranst is het geen kwestie van voortschrijdend inzicht dat er nu toch enigszins ander geluiden boven komen over het nut dat mondmaskers al dan niet hebben. "Er zijn plaatsen waar dat enig nut heeft, er zijn plaatsen waar dat geen nut heeft, en er zijn ook nadelen aan het dragen van die maskers. Wanneer je natuurlijk een oneindige voorraad hebt, kan je daar andere dingen mee doen dan wanneer je er geen hebt." 

Strategische voorraad

En daar zit net een pijnpunt: ons land had geen strategische voorraad aan maskers voor deze corona-epidemie. "In China kan men al die mondmaskers dragen. Alle stocks waren daar, een groot deel wordt daar ook gemaakt", zegt Van Ranst. "Ik ben er zeker van dat we bij een volgende pandemie wél een strategische stock gaan hebben, zodanig dat je dat verhaal rustig kan inzetten op een comfortabele manier. Dat was nu onmogelijk."

Dat is de belangrijke les die moet geleerd worden, vindt ook specialiste infectieziekten Erika Vlieghe. "Een put die je nog moeten vullen op het moment dat de oorlog al bezig is, dat brengt je in een heel zwakke positie. Dit mag nooit meer gebeuren"

Het mag nooit meer gebeuren dat we geen strategische voorraad hebben

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen