Opnieuw markt in Maastricht maar buurgemeente Lanaken sluit grens hermetisch af: "Een slechte Belgenmop"

Lanaken gaat zijn grens met Nederland morgenvoormiddag en vrijdagvoormiddag volledig afsluiten. Burgemeester Marino Keulen (Open VLD) wil zo voorkomen dat zijn inwoners naar de markt in Maastricht gaan. Vanaf morgen is die opnieuw beperkt open.

In Nederland zijn markten opnieuw toegelaten, weliswaar beperkt, alleen kramen met voeding zijn toegelaten. Maar burgemeester Keulen vindt dat geen goed idee. "Markten trekken vooral 65-plussers aan", zegt hij. "En dat zijn net de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het virus. Bovendien kan je op een markt geen social distancing toepassen. Als mensen iets zien, willen ze er direct naar toe. Morgen is het ook nog eens goed weer en dan krijg je dagjestoeristen. Kortom een markt is een echte besmettingshaard."

Betonblokken

De gemeente Lanaken zal daarom de grensovergangen in Smeermaas volledig afsluiten met betonblokken en dat vanaf 9u30 tot 14u30. Aan de grensovergang in Veldwezelt komen er extra politiecontroles."Die zullen punctueel zijn", waarschuwt burgemeester Keulen. "We willen absoluut geen winkeltoerisme tijdens deze coronacrisis.  Dit is een slechte Belgenmop."

Meest gelezen