Proximus lanceert morgen 5G "light" in meer dan 30 Belgische gemeenten

Proximus zal vanaf morgen een "light"-versie van het 5G-netwerk aanbieden in meer dan 30 Belgische gemeenten. Een abonnement op het snelle mobiele internet zal 49,99 euro per maand kosten. Om te kunnen profiteren van de extra internetsnelheid zal je een speciale telefoon nodig hebben, die Proximus vanaf morgen zal verkopen. Daarnaast heeft Proximus zijn plannen ontvouwd om de komende jaren zijn vaste glasvezelnetwerk versneld aan te leggen.

Proximus zal morgen 5G "light" lanceren. De nieuwe technologie moet ervoor zorgen dat klanten sneller kunnen surfen op hun tablet, gsm of laptop. Wie vandaag op het mobiele internet surft, doet dat meestal op het 4G-netwerk, met 5G zou dat tot 100 keer sneller moeten zijn.

Echte 5G wordt het nog niet bij Proximus, want hiervoor zouden 5G-antennes gebruikt moeten worden. Daarvoor zijn speciale licenties van de overheid nodig en die moeten nog geveild worden onder de telecomoperatoren. Maar de snelheid van 5G "light" zal aanzienlijk hoger liggen dan die van een 4G-verbinding. 

Beperkte dekking

Vanaf morgen zullen klanten in meer dan 30 gemeenten in het hele land gebruik kunnen maken van de nieuwe mobiele internetverbindingen.

Onder andere in Brugge, Leuven, Mechelen en Oostende zullen mensen via het nieuwe Proximusnetwerk kunnen surfen, maar dat wil niet zeggen dat die gemeenten meteen volledig gedekt zullen zijn.

Opvallend: het nieuwe netwerk zal niet beschikbaar zijn in de centra van Brussel, Antwerpen en Gent. Rond Brussel zal er wel dekking zijn in de omgeving van de luchthaven. In Antwerpen zal er wel dekking zijn in een deel van de haven. (Lees verder onder de kaart.)

Nieuw toestel

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe dienst van Proximus moet je een - onbeperkt - abonnement nemen van 49,99 euro per maand én een telefoon kopen die overweg kan met het nieuwe netwerk.  

Proximus zal morgen via zijn webshop al één bepaald toestel verkopen: de Oppo Find X2 Pro. Dat zal 1.199 euro kosten, waarvan klanten na aankoop 100 euro kunnen terugkrijgen via cashback. In de komende maanden zullen er andere toestellen verkrijgbaar worden.

Voor het nieuwe netwerk zal Proximus gebruikmaken van de frequentiebanden die het momenteel in zijn bezit heeft. Die worden op bestaande antennes ingezet en voldoen aan de geldende normen voor blootstelling aan elektromagnetische velden, meldt het bedrijf.

Glasvezel

Tegelijk heeft Proximus zijn ambities duidelijk gemaakt voor de verdere aanleg van zijn glasvezelnetwerk in België. Met glasvezelskabels kunnen vaste internetverbindingen een stuk sneller worden dan nu het geval is.

Proximus wil het glasvezelnetwerk de komende jaren sneller aanleggen dan voorheen gepland was, zodat tegen 2025 2,4 miljoen woningen aangesloten zijn op glasvezel. Aanvankelijk was 2030 de streefdatum. Er zullen de komende jaren bijgevolg flink wat straten opgebroken moeten worden om de nieuwe kabels te leggen.

Bekijk hier de persconferentie van Proximus:

Bekijk hieronder de video van "Wat zegt de Wetenschap" over 5G:

Meest gelezen