Radio 2 schenkt 50.000 paaseieren aan voedselbanken

Het centrale depot van de voedselbanken in Grimbergen krijgt vandaag 50.000 paaseieren. Die worden geschonken door Spar Colruyt Group en Radio 2. Door de coronamaatregelen is de grote paaseierenraap van Radio 2 afgelast en dus worden de bestelde eitjes weggeschonken. “Een prachtig geschenk voor onze jongeren.”

In de eerste week van de paasvakantie zou Radio 2 voor paashaas spelen. Kinderen zouden maar liefst 50.000 paaseieren kunnen rapen. Maar het coronavirus gooit ook hier roet in het eten en dus kan de paaseierenraap niet doorgaan. Om niet met de paaseieren te blijven zitten, schenkt de zender ze weg aan de voedselbanken.

Vandaag worden de eieren met een vrachtwagen aan het centrale depot van de voedselbanken in Grimbergen geleverd. Van daar wordt voedsel regionaal verspreid naar 9 deelcentra en 618 verdeelpunten. Gedelegeerd bestuurder Jef Mottar is ontzettend tevreden met de 50.000 paaseieren van Spar Colruyt Group en Radio 2. “Door het hamstergedrag krijgen de voedselbanken nu veel minder voedsel. Ook nu mensen min of meer gestopt zijn met hamsteren, is het probleem niet opgelost. Sommige supermarkten hebben nog altijd geen overschotten om aan ons te schenken.” 

Normaal krijgen we pas na Pasen paaseieren. Het is aangenaam om er dit jaar eens vóór Pasen te kunnen uitdelen.
Jef Mottar

Voor de voedselbanken is het gebrek aan voedseloverschotten in de supermarkten een groot probleem, want giften van supermarkten maken een groot deel uit van hun aanbod. “Ongeveer 30 procent aanvoer komt van voedseloverschotten van supermarkten”, vertelt Jef aan Radio 2. “Dat is een niet te verwaarlozen aandeel, vorig jaar was dat 6000 ton aan hoogwaardig voedsel als vlees, vis, groenten, fruit en zuivelproducten.”

Volgens Jef zal het nog een tijdje duren voordat de situatie weer normaal is. “Gelukkig krijgen we ook voedsel van de voedingsindustrie en van het Europees Fonds voor Voedselhulp. De 50.000 paaseieren zijn in ieder geval nu heel welkom. Normaal krijgen we pas na Pasen paaseieren, dat zijn de overschotten. Het is aangenaam om er dit jaar eens vóór Pasen te kunnen uitdelen aan onze jongeren.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen