Rouwen in coronatijden: "Voel wat er te voelen valt en steun elkaar"

Afscheid nemen van een geliefde, een vriend of een familielid is in deze bijzondere coronatijden helemaal anders. Katrijn Desteghe, rouwexperte bij O'Revoir in Heusden-Zolder, heeft tips om ermee om te gaan. Het is vooral belangrijk om gevoelens toe te laten en om er te zijn voor elkaar.

Bij een uitvaart gelden deze dagen bijzondere regels: er wordt afscheid genomen in kleine kring, handen geven of knuffelen is uit den boze. Niet makkelijk als je afscheid moet nemen van een geliefde, denkt ook Katrijn Desteghe van O'Revoir, een bedrijf dat aan afscheidsplanning doet. "Een rouwproces is nu anders. We merken dat mensen het heel belangrijk vinden om goed afscheid te nemen van iemand. In verbinding met de overledene en de omgeving." Dat gaat nu moeilijk. "We verwachten ons dan ook aan moeilijkheden op langere termijn." 

Laat het verdriet, de boosheid en de onmacht toe.
Rouwexpert Katrijn Desteghe

Wat nu erg belangrijk is, is om gevoelens niet weg te steken. "Je moet voelen wat er te voelen valt. Laat het verdriet, de boosheid en de onmacht toe." Het is ook goed om naar elkaar uit te reiken, en toe te geven dat het even niet gaat. Zo kunnen mensen elkaar ondersteunen. "Dat kan nu niet fysiek, maar wel online, via whatsapp of telefoon.  Het vangt zeker niet alles op, maar het compenseert toch een beetje." Desteghe doet dan ook een oproep: "Als je iemand kent die in een rouwproces zit, reik naar hen uit. We kunnen de rouw niet verlichten, maar hen wel verwarmen."

Boosheid komt er nu ook sterker uit dan in een normaal rouwproces. "Waarom overkomt mij dit nu? Waarom heb ik geen afscheid kunnen nemen? Dat vragen mensen zich dan af", zegt Desteghe. "Dat is normaal, je mag dat nu zeker niet veroordelen. De boosheid moet nu even geleefd worden."

Meest gelezen