Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Geen Songfestival, maar wel vervangshow: "Europe shine a light"

Door de wereldwijde corona-epidemie zal er dit jaar geen Eurovisiesongfestival zijn. Maar er komt wel een vervangshow op zaterdag 16 mei. Dat heeft de EBU, de organisatie van omroepen die het Songfestival organiseert, bekendgemaakt. "Eurovision, Europe shine a light", zal de show heten.

Toen twee weken geleden het nieuws werd bekendgemaakt dat het Songfestival dit jaar wordt afgelast door de coronacrisis, kwam er al vrij snel de vraag om een alternatief uit te werken. Dat alternatief komt er. De EBU en de Nederlandse openbare omroep (die het Songfestival dit jaar had moeten organiseren in Rotterdam) zullen een vervangshow brengen op 16 mei, de avond waarop de finale van het Songfestival had moeten plaatsvinden dit jaar.

"Eurovision, Europe shine a light", zo zal de show heten. Licht in deze donkere coronatijden dus, met een duidelijke knipoog naar het winnende Britse lied uit 1997 (Love shine a light). Tijdens de live show, die zo'n twee uur zal duren, zullen de 41 liedjes die dit jaar hadden moeten deelnemen geëerd worden op een "niet-competitieve" manier. "En verder komen er ook heel wat verrassingen voor de fans en de kijkers thuis", klinkt het.

Zo zullen de artiesten die voor dit jaar waren geselecteerd een korte versie van hun nummer brengen, weliswaar ieder vanuit hun eigen land. En ze zullen samen een eerdere Songfestivalhit brengen, laat hoofdproducent Sietse Bakker weten aan de Nederlandse omroep NOS. Ook oud-deelnemers zullen worden uitgenodigd om liedjes te brengen "vanop iconische Europese locaties".

"Europe shine a light" wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit, vanuit een studio zonder publiek. Zij zouden ook de presentatie van het Songfestival verzorgen, maar vanwege de coronacrisis werd voor het eerst in het 65-jarige bestaan van het evenement een Eurovisiesongfestival geannuleerd. De editie van dit jaar wordt verschoven naar volgend jaar.

Laten we zo van zaterdag 16 mei alsnog een bijzonder Europees tv-moment maken!

Sietse Bakker, uitvoerend producent Songfestival

Ondertussen in Ahoy in Rotterdam: geen Songfestival maar ziekenhuisbedden. Bekijk hier beelden van de transformatie van de evenementenhal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen