Videospeler inladen...

Wat met corona in conflictzones? Artsen Zonder Grenzen lanceert internationaal noodfonds, ook Unicef trekt aan alarmbel

Stel dat je vandaag in Mali woont, waar 93 procent van de ziekenhuizen en gezondheidsposten zijn vernield. Of wat als je in het oosten van Congo woont, dat al kreunt onder de ebola-epidemie en onveiligheid? Of misschien ben je een vluchteling in een overbevolkt kamp in Syrië of Griekenland. Wat als corona om zich heen grijpt op al die plaatsen? Artsen Zonder Grenzen lanceert een internationaal noodfonds voor haar strijd tegen het coronavirus. 

"Artsen Zonder Grenzen hangt volledig af van particuliere giften" zegt Meinie Nicolai van Artsen Zonder Grenzen. "Vandaag lanceren we een noodfonds om de coronacrisis aan te pakken. We doen dus beroep op de vrijgevigheid van de Belgen want het is onze plicht alles te doen wat we kunnen om de verspreiding van het virus te helpen voorkomen en te vertragen.”, zegt Nicolai. 

De VN-kinderorganisatie Unicef publiceert vandaag een rapport waarin het aandacht vraagt voor Congo. Niet alleen omdat daar al 98 mensen besmet zijn en 8 overleden aan corona. Nee, vooral omdat er nog epidemieën aan de gang zijn die al veel mensenlevens hebben geëist en het gezondheidssysteem al hebben uitgehold nog voor de corona-epidemie eraan kwam.

"Het voorbije jaar zijn in Congo  6.200 mensen gestorven aan mazelen van wie 5.300 kinderen jonger dan vijf",  zegt woordvoerder Philippe Henon van Unicef. "Er zijn 31.000 gevallen van cholera geregistreerd en en naar schatting 16,5 miljoen gevallen van malaria met bijna 17.000 doden tot gevolg.  3 miljoen kinderen hebben geen toegang tot gezondheidszorg. " (lees voort onder foto)

AFP or licensors

Unicef zegt dat de bestrijding van de ebola-epidemie in het oosten van Congo wel succesvol was - als alles goed gaat is de epidemie over twee weken officieel voorbij - maar dat die veel middelen heeft geëist. Dat heeft als keerzijde dat er minder is geïnvesteerd in basisgezondheidszorg en in vaccinaties, zegt Philippe Henon. Met andere woorden, als de corona-epidemie eraan komt, zeker in gebieden met kwetsbare personen, dan is dat een ramp. 

Videospeler inladen...

Vluchtelingen in de val

Ook VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR ziet grimmige voortekenen voor de meer dan 60 miljoen mensen op de vlucht. Met de vele quarantainemaatregelen en gesloten grenzen zitten velen compleet vast. Ook de hulpverleners geraken niet altijd meer ter plaatse. 

"Veel vluchtelingen wonen in dichtbevolkte kampen of in armere stedelijke gebieden waar met een slechte gezondheidszorg en nauwelijks zuiver water en sanitaire voorzieningen", zegt  Hoog Commissaris Filippo Grandi. Toch probeert UNHCR de ergste noden te lenigen en op verschillende plaatsen aan preventie te doen . In Brazilië bijvoorbeeld, hebben UNHCR en zijn partners een isolatieplaats opgericht in Boa Vista. Daar kunnen verdachte gevallen van Venezolaanse vluchtelingen en migranten worden apart gehouden. UNHCR deelt er ook 1.000 hygiënische kits uit voor de plaatselijke inwones in Belem en Santarem. 

“Onze grootste zorg is de uitbraak van covid-19 op plaatsen waar mensen in erbarmelijke omstandigheden leven zoals in vluchtelingenkampen of conflictgebieden, waar toegang tot gezondheidszorg al zeer moeilijk is. Als het virus zich daar openlijk begint te verspreiden is het bijna onmogelijk om het tegen te houden.”, zegt Brice de le Vigne, van Artsen Zonder Grenzen. 

Dat er zoveel grenzen dicht zijn, is voor UNHCR een bijkomend probleem. De VN-organisatie probeert plaatselijk aan levensnoodzakelijke middelen te geraken of luchtbruggen met voedselhulp te organiseren. Zo werd er onlangs nog meer dan 100 ton noodhulp en medisch materiaal overgevlogen naar Tsjaad en naar Iran.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) is ook in ons land actief. Zo is er hulp aan zeven ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië en worden 138 woonzorgcentra in Brussel ondersteund. Ook beheert  AZG een medisch opvangcentrum voor daklozen, migranten en mensen zonder vast verblijf in Tour&Taxis in Brussel. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen