UZ Gent

UZ Gent opent nieuwe polikliniek voor corona consultaties

Het universitair ziekenhuis van Gent heeft naast de spoedgevallendienst een nieuwe polikliniek ingericht. In de tijdelijke containers worden Covid-19-patiënten opgevolgd die het ziekenhuis al mochten verlaten. Ook mensen met een mogelijke coronabesmetting, die niet in het ziekenhuis moeten opgenomen worden, kunnen er terecht.

Patiënten die het ziekenhuis verlaten na een coronabesmetting hebben medische opvolging nodig. “Het is belangrijk dat zij in die periode het virus niet overdragen, daarom hebben we een aparte afdeling gemaakt”, zegt infectiespecialist Marie-Angélique De Scheerder.

Tijdelijke containers

De nieuwe polikliniek in het UZ Gent bevindt zich in tijdelijke containers naast de spoedafdeling. “Zo moeten mensen het ziekenhuis niet door en wordt het virus zeker niet overgedragen op andere mensen”, legt infectiespecialist De Scheerder uit. “Het is ook handig om dicht bij de spoeddienst te zitten, als er complicaties zijn, kunnen we snel ingrijpen via de spoeddienst.”

Het UZ Gent verwacht dat ook andere ziekenhuizen zo'n polikliniek zullen openen. “Ontslagen coronapatiënten moeten opgevolgd worden, maar ze moeten ook gescheiden blijven van andere patiënten.”

Dubbele rol

“De toestand van patiënten die het ziekenhuis verlaten nadat ze opgenomen waren voor een coronabesmetting, moet opgevolgd worden.” Maar die mensen kunnen nog steeds andere patiënten besmetten. “In deze afgezonderde polikliniek kunnen ze opgevolgd worden zonder dat ze in contact komen met andere mensen”, legt De Scheerder uit. “Het blijft een nieuwe ziekte, we moeten nog in kaart brengen hoe mensen evolueren nadat ze het virus opgelopen hebben.”

De kliniek zal ook gebruikt worden voor mensen met een mogelijke coronabesmetting, maar die niet worden opgenomen in het ziekenhuis. “Vele patiënten kunnen thuis behandeld worden, maar moeten toch soms ambulante verzorging krijgen om risico’s te vermijden. Die ambulante verzorging zal ook in de nieuwe polikliniek gegeven worden.”

Ex-coronapatiënten moeten worden opgevolgd, maar ze moeten gescheiden blijven van andere mensen

Marie-Angélique De Scheerder, infectiespecialist

Naast de fysieke consultaties, zal de nieuwe polikliniek ook telefonisch patiënten opvolgen. “Mensen die thuis uitzieken kunnen we opbellen om te polsen naar hun toestand en de vooruitgang. Zo weten we of een fysieke consultatie nodig is, dan moeten ze naar de polikliniek komen.”

kasto80

Meest gelezen