Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

103 doden in maart in Syrië: de minst bloedige maand van de burgeroorlog

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er de voorbije maand 103 doden gevallen bij gevechten in Syrië. Dat zou het laagste aantal per maand zijn sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011. 

Volgens het observatorium zijn er van die 103 mensen 51 gedood door Russische of Syrische bombardementen in de provincie Idlib in het noordwesten van het land. Dat gebied is het laatste grote bolwerk van de Syrische rebellen. De andere slachtoffers vielen bij de ontploffing van mijnen of moorden. In februari waren er nog 275 doden geteld.

De plotse vermindering is vooral het gevolg van het bestand dat voor Idlib is afgesproken tussen Rusland en Turkije. Nochtans leek er in februari een echte confrontatie aan de gang toen het Syrische leger, gesteund door Russische vliegtuigen, oprukte in Idlib en er daarbij Turkse militairen omkwamen. Turkije heeft observatieposten in Idlib.

Dat bestand wordt dus vrij goed nageleefd, maar tegelijk groeit de vrees voor de gevolgen van het coronavirus en dat bij alle strijdende partijen. Officieel zijn er in Syrië slechts enkele gevallen bekend, maar dat komt mogelijk omdat er weinig getest wordt en in vele gevallen is de medische infrastructuur zo goed als volledig verwoest. Internationale hulporganisaties vrezen vooral dat het virus zou uitbreken in overbevolkte vluchtelingenkampen in het land en in grote gevangenissen zoals dat van al-Hol waar Syrische Koerden hun gevangenen van de terreurgroep IS hebben samengebracht. Daar zitten mensen erg dicht op elkaar gepakt.

Rode Kruis: "Kampen kunnen broeihaard worden"

Het Internationale Rode Kruis waarschuwt intussen voor dat soort grote gevangenissen en kampen waar tienduizenden mensen erg dicht bijeengepakt leven. Dat zou de verspreiding van het virus sterk in de hand kunnen werken. 

Het Rode Kruis denkt daarbij ook aan het beruchte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos en vooral aan het kamp in Bangladesh waar meer dan een half miljoen Rohingya uit het buurland Myanmar bijeen zitten.

In de Indiase grootstad Mumbai is intussen coronavirus vastgesteld bij een aantal mensen in Dharavi, een erg arme wijk waar meer dan miljoen mensen zouden wonen. De voorzieningen zijn daar erg slecht. De lokale overheid is nu in snel tempo aan het onderzoeken met wie de zieke mensen de voorbije dagen contact hebben gehad. Dharavi is de grootste sloppenwijk van India, maar is in positieve zin gekend van de film "Slumdog Millionaire" waarin een aantal kinderen uit de wijk een hoofdrol spelen.

Meest gelezen