AP2007

"Killing in the name" van Rage Against the Machine is het ultieme Afrekeningnummer  

Vandaag viert Studio Brussel 35 jaar De Afrekening. De hele dag lang waren enkel nummers te horen die ooit op nummer één stonden in de wekelijkse hitlijst. Maar wat is nu het ultieme Afrekeningnummer? Dat mocht de luisteraar zelf beslissen en die koos het meest voor "Killing in the name" van Rage Against the Machine.

De Afrekening is een van de populairste hitlijsten op Studio Brussel. De lijst wordt wekelijks samengesteld door de luisteraars zelf op basis van hun favoriete nummers van het moment.

Ter gelegenheid van de 35e verjaardag van de lijst, zond Studio Brussel tussen 16 en 19 uur De Ultieme Eindafrekening uit. Dat zijn de 35 populairste nummers uit 35 jaar De Afrekening, één nummer uit elk jaar van 1985 tot 2019. Het publiek mocht de volgorde van de lijst bepalen. "Killing in the name" van Rage Against the Machine kreeg het meeste stemmen. "R U mine?" van Arctic Monkeys en "Instant street" van dEUS vervolledigen de top drie. 

Top 10

  1. "Killing in the name" – Rage Against the Machine
  2. "R U mine? – Arctic Monkeys
  3. "Instant street" – dEUS
  4. "Schism" – Tool
  5. "Karma police" – Radiohead
  6. "Hard times" – The Scabs
  7. "Time is running out" – Muse
  8. "Walk" – Foo Fighters
  9. "Losing my religion" – R.E.M.
  10. "Everything now" – Arcade Fire

De volledige lijst van De Ultieme Eindafrekening vind je hier.

35 jaar De Afrekening: "Niet iets om lacherig over te doen"

De hele dag draaide Studio Brussel nummers die ooit op één stonden in De Afrekening. In totaal zijn dat 419 nummers. De eerste uitzending van De Afrekening vond plaats op 19 september 1985, waardoor de lijst pas binnen een half jaar echt jarig is, maar Studio Brussel trapt het feestjaar al af op 1 april, de verjaardag van de zender zelf. De zender is vandaag 37 jaar oud. 

De 9 presentatoren

De eerste presentator van de hitlijst was Herbert Bruynseels, daarna volgden Stefan Ackermans, Peter Van de Veire, Roos Van Acker, Siska Schoeters, An Lemmens, Joris Lenaerts, Fien Germijns en Nelles De Caluwé. Studio Brussel bracht voor de gelegenheid de negen presentatoren weer samen, weliswaar virtueel in een filmpje. 

Bekijk hier het filmpje met de 9 presentatoren van De Afrekening:

In de 35 jaar dat De Afrekening wordt uitgezonden, stonden er 5.719 nummers in de lijst van 1.918 artiesten. Dat staat voor 18.872 minuten muziek.  

Muse voerde met 15 verschillende nummers de lijst aan en stond met "Mercy" het langst op nummer één (15 weken). De Belgische band dEUS stond met 10 verschillende nummers op nummer één in de lijst en voerde met "Instant street" 14 weken de lijst aan en met "Little artihmetics" 12 weken. R.E.M. stond met 11 verschillende nummers op nummer één. 

Er waren momenten dat het voor dEUS een beetje zottekes werd.

Tom Barman van dEUS

dEUS is met voorsprong de meest succesvolle Belgische band in de lijst. "Het is nu wel al lang geleden, maar ik herinner me nog dat dat heel spannend was", vertelde Tom Barman vanochtend op Studio Brussel. "Er waren momenten dat het voor dEUS een beetje zottekes werd." Nu roepen veel Belgische bands via social media op om hen in De Afrekening te stemmen, maar in de jaren 90 was daar nog geen sprake van. "Ik denk niet dat we dat hebben gedaan."

Volgens Tom Barman zijn Studio Brussel en De Afrekening erg belangrijk voor artiesten. "Als je veeleer in de alternatieve hoek zit, is het heel belangrijk om gedraaid te worden op Studio Brussel. Alternatieve bands moeten het ook niet hebben van de officiële hitlijsten. Dus als je dan in De Afrekening staat, betekent dat wel iets. Er wordt ook gestemd door de luisteraars. Het is zeker niet iets om lacherig over te doen. Je hebt dat nodig."

Studio Brussel zette ook nog de gekste en vreemdste nummers op een rij die in de lijst stonden, denk maar aan "Hard rock halleluja" van Lordi, "Dos cervezas" van Tom Waes en "Bring me edelweiss" van Edelweiss.

Meest gelezen