Aantal vastgoedtransacties daalt fors door coronacrisis

Er zijn in de eerste drie maanden van het jaar minder huizen en appartementen verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.  Er is een duidelijk verschil tussen de periode voor en na 18 maart, toen strenge lockdownmaatregelen werden afgekondigd. De prijzen van huizen en appartementen stijgen voorlopig nog, maar dat zou kunnen veranderen als het aantal transacties nog een tijdje blijft dalen.

In de periode van 1 januari tot en met 17 maart was er een lichte daling van het aantal vastgoedtransacties op nationaal niveau, -0,4 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In Vlaanderen was de daling groter, -3,3 procent.

Die cijfers waren wat we verwacht hadden, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “In de laatste maanden van 2019 was er in Vlaanderen een hevige, maar tijdelijke vastgoedpiek omwille van de aangekondigde afschaffing van de woonbonus."

"Vanaf eind november begon het aantal dossiers te dalen, en - zoals verwacht - heeft dit zich doorgezet in de eerste maanden van dit jaar. Al bij al was de terugval in een eerste fase relatief beperkt. De daling met 3,3 procent leek eerder een logische correctie van de markt."

In de week van 23 maart daalde het aantal vastgoedtransacties met 39,3 procent

Maar toen kwam corona. Als we het aantal vastgoedtransacties bekijken in het hele eerste trimester – dus in de periode van 1 januari tot en met 29 maart - is de invloed van de coronacrisis duidelijk te zien: het aantal transacties daalde met 7,9 procent op nationaal niveau en met 10 procent in Vlaanderen in vergelijking met dezelfde periode in 2019. 

De laatste twee weken van het trimester zijn tekenend: in de week van 16 maart daalde het aantal transacties in het hele land met 27,1 procent tegenover 2019, in de week van 23 maart was er zelfs een daling van 39,3 procent.

Prijzen van vastgoed zouden kunnen dalen

Voorlopig stijgen de prijzen van vastgoed nog altijd, vooral bij appartementen. Die werden gemiddeld 5,5 procent duurder, de grootste prijststijging van de laatste tien jaar. De gemiddelde prijs van een woonhuis bleef in dit eerste trimester nagenoeg dezelfde (+1,4 procent). 

Wat de toekomst zal brengen, is vandaag koffiedik kijken, zegt notaris Bart van Opstal: “Bij de financiële crisis hebben we gemerkt dat het aantal transacties gedurende één trimester fors daalde. Daarna herstelde de markt in België zich, in tegenstelling tot in andere landen, heel snel. Dat zou nu ook kunnen gebeuren, maar het is goed mogelijk dat de terugval langer duurt. “

Als de terugval langer duurt en het aantal transacties nog even blijft dalen, zullen ook de prijzen dalen. Want wie dan wil verkopen, ziet zich geconfronteerd met minder kandidaat-kopers.

Meest gelezen