Jaap Arriens/NurPhoto

Angst bij zwangere vrouwen voor coronavirus in ziekenhuizen leidt tot meer aanvragen voor thuis bevallen

Steeds meer zwangere vrouwen willen nu liever thuis bevallen in plaats van in het ziekenhuis. Dat merken de vroedvrouwen die thuisbevallingen begeleiden. Veel zwangere vrouwen maken zich zorgen over het risico op besmetting met het coronavirus in het ziekenhuis.  Ook de strenge maatregelen in verschillende ziekenhuizen schrikken sommige vrouwen af. Maar alleen uit angst voor het coronavirus kiezen voor een thuisbevalling, is volgens de vroedvrouwen geen goed idee.

Bij vroedvrouwenpraktijk Noord-Antwerpen Hikketein, krijgen ze veel telefoontjes van zwangere vrouwen met vragen over thuis bevallen. "We merken inderdaad dat er een gestegen vraag is", zegt Kristel Vereycken die zelfstandige vroedvrouw is bij Hikketein. "Er zijn zwangere vrouwen die bij ons al onder begeleiding zijn en initieel planden om met ons te bevallen in het ziekenhuis, die nu toch graag de optie thuis bevallen willen openhouden. Daarnaast zijn er ook zwangere vrouwen van buitenaf die ons contacteren en last minute toch willen kiezen voor een thuisbevalling."

Logische vraag

De vraag naar thuisbevallen in de context van de coronacrisis klinkt voor Vereycken erg logisch. " Bij een thuisbevalling blijf je in je eigen omgeving en je komt ook met minder zorgverleners in contact", zegt Vereycken. "Langs de andere kant is het ook heel belangrijk om stil te staan bij het feit dat je best bevalt op een plek waar je je veilig voelt. Als dat eigenlijk in het ziekenhuis is, en je kiest enkel uit angst voor het coronavirus voor een thuisbevalling, dan lijkt me dat toch niet de beste optie."

Marlene Reyns, voorzitter van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen zit op dezelfde lijn als Vereycken. "Er heerst bij hoogzwangere vrouwen wel wat paniek, en paniek is nooit een goede raadgever", reageert Reyns. "Thuisbevalling is veilig als er een aantal criteria voldaan zijn en als dat goed voorbereid wordt, maar als de enige reden om thuis te bevallen de angst voor het coronavirus is, dan gaan wij de keuze voor een thuisbevalling niet ondersteunen."

Ziekenhuizen doen wat ze kunnen

De ziekenhuizen nemen ondertussen heel wat maatregelen om de bevallingen zo veilig mogelijk te laten verlopen. "Er zijn in de ziekenhuizen aparte ingangen voor mensen met en zonder symptomen van Covid-19", zegt Reyns. "Er zijn ook aparte verloskamers, zodat vrouwen zonder symptomen gegarandeerd kunnen bevallen in een ruimte die coronavirusvrij is. Het is dus perfect veilig om in het ziekenhuis te bevallen en er is dus geen reden tot paniek."

In de meeste ziekenhuizen kan de partner nog wel bij de bevalling aanwezig zijn, maar moet hij of zij in het ziekenhuis blijven. Eens naar buiten mag hij of zij niet meer terugkeren. Bezoek is ook niet toegelaten. "Voor sommige koppels wordt dat zo een heel rustige periode", zegt Reyns. "Zeker als het een eerste kindje is, kunnen zij drie dagen zonder bezoek en in alle rust op de kraamafdeling verblijven. Sommige ziekenhuizen sturen er ook op aan dat de vrouwen sneller naar huis gaan. Belangrijk is dat de vroedvrouw er dan is om de jonge ouders te begeleiden en die unieke periode zo normaal mogelijk te laten verlopen."

Gebrek aan beschermend materiaal

De vroedvrouwen voelen zich wel wat door de overheid in de steek gelaten, als het over beschermend materiaal gaat. "De overheid heeft nu wel 50 chirurgische mondmaskers uitgedeeld per vroedvrouw", zegt Reyns. "Andere zaken zoals handgels of schorten hebben we zelf moeten zoeken via bijvoorbeeld giften. Het is wat roeien met de riemen die we hebben"

We zouden ons een stuk veiliger voelen als we overschorten en veiligere mondmaskers zouden hebben

Kristel Vereycken, zelfstandige vroedvrouw

De vroedvrouwen proberen ook zo veel mogelijk consultaties vanop afstand te doen. "We dragen mondmaskers en proberen zo goed mogelijk de handhygiëne toe te passen", zegt Vereycken. "Maar we vinden dat de overheid de beroepsgroep vroedvrouwen tot hiertoe heeft genegeerd als het over beschermend materiaal gaat. We zouden ons een stuk veiliger voelen als we overschorten en veiligere mondmaskers zouden hebben."

Meest gelezen