Getty Images

Aprilgrappen in tijden van corona? Best jaartje overslaan, denkt comedian Bert Kruismans

1 april is normaal de dag waarop we andere mensen beetnemen of een grap uithalen. Maar is dat wel gepast in deze coronatijden? Comedian Bert Kruismans is sowieso geen grote liefhebber van  aprilgrappen. “De laatste jaren was de aprilgrap al op zijn retour, dit zou wel ’s de doodsteek kunnen worden.”

Humor in tijden van corona is een moeilijk evenwicht. Dagelijks sterven er tientallen mensen door het virus. Kunnen we er dan al mee lachen? “Humor is sowieso altijd een uitlaatklep, ook in moeilijke tijden”, zegt Bert Kruismans. “Maar je moet wel uitkijken hoe je ermee omgaat. Niemand zit te wachten op grappen over mensen die ziek zijn of sterven. Er zijn genoeg andere thema’s om rond te werken, zoals seks of relaties in tijden van corona.”

Fake news

Bert Kruismans is geen grote voorstander van aprilgrappen. “De laatste jaren hebben ze veel van hun sterkte verloren. Een aprilgrap is wat we nu fake news noemen. En daar is tegenwoordig al een constante stroom van, het hele jaar door.”

Kruismans lanceert om de paar dagen een coronakroniek op zijn Facebookpagina. “Het is voor comedians makkelijk om er grappen over te maken. Humor werkt altijd met voorkennis. Als iets moet uitleggen, duurt het veel langer. Nu is iedereen meteen mee met het thema.”

Nu al eindejaarsshow voorbereiden

Net als zovele mensen zit Bert Kruismans werkloos thuis, omdat alle shows voorlopig geannuleerd zijn. Toch is deze periode een inspiratiebron: “Ik werk nu al aan mijn eindejaarsshow die ik samen maak met Jan De Smet van De Nieuwe Snaar en tekenaar Karl Meersman. Normaal zou ik die pas in de zomer beginnen schrijven, maar ik ben nu al driftig alles aan het neerpennen.” Corona zal zeker één van de thema’s zijn. “Maar niet teveel”, lacht Bert, “want ik kan me voorstellen dat mensen het tegen dan misschien al beu zullen zijn.” 

kasto80

Meest gelezen