Bedrijf uit Deinze ontwikkelt app om files aan supermarkt te vermijden: “Je kan ook zien of het wc-papier op is”

Een bedrijf uit Deinze ontwikkelde de gratis app "Shop Safe" die mensen waarschuwt voor lange files aan de supermarkt. De app toont ook welke producten uitverkocht zijn.

“Ik zag op sociale media berichten heel wat foto's van lege winkelrekken opduiken de voorbije weken”, vertelt bedenker Bart Muskala bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het bracht me op het idee om een app te ontwikkelen om daar iets aan te doen. Zo is Shop Safe ontstaan.”

Telefoonsignaal

“De app "Shop Safe” is eigenlijk een soort “Waze” voor supermarktbezoekers”, vertelt Bart Muskala.  De navigatieapp “Waze” houdt autobestuurders op de hoogte van files en ongelukken op de weg. "Shop Safe" doet eigenlijk hetzelfde, maar dan in de supermarkt. “We berekenen de drukte in de winkel aan de hand van de signalen van telefoontoestellen”, gaat Muskala verder. “Als er veel telefoons op hetzelfde moment in de supermarkt zijn, krijgen we die anonieme gegevens binnen en worden die verwerkt in onze app. Via een kleurencode laten wij dan zien hoeveel bezoekers een bepaalde plek heeft. Zo kan de gebruiker van de app te weten komen of hij of zij beter een ander moment terug komt, of een winkel verder gaat.”

Geen wc-papier meer

“Wie onze app gebruikt krijgt tijdens het winkelen ook een aantal extra vraagjes”, zegt Muskala nog. “We vragen hen dan hoe druk het is in de winkel en in welke mate er bepaalde artikelen uit voorraad zijn. Als het wc-papier is uitverkocht, kan je dat dus te weten komen. Zo kunnen we alles mooi in beeld brengen.” Hoe precies de lege rekken in beeld gebracht worden, hangt af van het aantal gebruikers van de app. 

Niet voor Apple

Op dit moment is de app enkel verkrijgbaar via Android. “Apple heeft laten weten dat ze geen applicaties met betrekking tot het coronavirus accepteren. We hebben wel hun toestemming gevraagd, en ze hebben ons laten weten dat ze op dit moment alles aan het bekijken zijn. Hopelijk komt dat snel in orde.” 

kasto80

Meest gelezen