Delfino Sisto Legnani e Marco Cappelletti

Bibliotheek Aalst “opent opnieuw de deuren”: enkel online reserveren en individueel ophalen

Vanaf volgende week kan je opnieuw boeken uitlenen in de bibliotheek van Aalst. Maar de gebouwen van bibliotheek Utopia blijven wel gesloten. Je kan boeken of andere zaken online reserveren, die moet je dan op een specifiek tijdstip afhalen in de bibliotheek. Wel kan je enkel boeken ontlenen, terugbrengen kan niet. “We willen niet dat we het coronavirus doorgeven via de boeken”, zegt schepen Karim Van Overmeire (N-VA).

Binnenkort gaan de boeken van bibliotheek Utopia in Aalst opnieuw de deur uit. Mensen kunnen online boeken ontlenen en ophalen. Terugbrengen kan wel nog niet.

Online reserveren en ophalen

“We snappen dat velen door hun boeken zijn en nieuwe boeken willen lezen”, zegt schepen Karim Van Overmeire, “maar we willen dat doen in alle voorzichtigheid, zowel voor de klanten als voor de medewerkers.” De gebouwen van bibliotheek Utopia blijven daarom gesloten, klanten kunnen wel boeken afhalen op bestelling. “Aalstenaars kunnen online boeken bestellen en vanaf maandag kunnen ze die boeken individueel ophalen in de bibliotheek. Dat kan wel niet eender wanneer, je krijgt een specifiek tijdstip voor de afhaling”, zegt schepen Van Overmeire.

We snappen de wens om lectuur te krijgen, maar de volksgezondheid is nog net iets belangrijker

Schepen Karim Van Overmeire (N-VA)

Een bibliotheek heeft een rol van openbare dienstverlening maar is ook een plek waar veel mensen samenkomen. "Veiligheid gaat voor, daarom hebben we gekozen voor dit afhaalsysteem.”

Ontlenen maar niet terugbrengen

Boeken die ontleend zijn, worden wel niet teruggenomen. “Dat is praktisch te moeilijk, we willen niet dat het coronavirus zich verspreidt via de boeken. Voorlopig moet iedereen de boeken dus bij zich houden want we willen ze niet direct terug uitlenen aan iemand anders, ook voor de medewerkers is dat veiliger.”

En dus zijn ook alle boetes geschrapt tot eind mei. Maar ook niet alle boeken zullen beschikbaar blijven. “Een groot deel van de collectie is al uitgeleend omdat veel mensen een voorraad hebben ingeslagen.”

We willen nu geen toevloed van duizenden boeken die misschien bij besmette mensen gelegen hebben

“We zullen moeten afwachten hoe de situatie loopt. Misschien hebben we binnen enkele weken een manier gevonden om met de boeken om te gaan." Het afhaalsysteem wordt trouwens ook al in andere steden en gemeenten gebruikt.  

kasto80

Meest gelezen