Videospeler inladen...

BNP Paribas wil bijna 2 miljard van Belgische dochter naar Frankrijk halen

De Franse bank BNP Paribas rekent op een bijdrage van bijna 2 miljard van haar Belgische dochter BNP Paribas Fortis om haar dividend uit te betalen. De Fransen gaan daarmee in tegen de oproep van de Europese Centrale Bank om in deze coronacrisis geen dividend uit te keren.

Net als de voorbije jaren is BNP Paribas Fortis van plan om het grootste deel van haar winst uit te keren aan de Franse moedergroep. Dat meldt De Standaard. De groepswinst van de Belgische dochter bedroeg vorig jaar 2,2 miljard. De Fransen zouden kunnen rekenen op 1,9 miljard uit haar Belgische dochter. Maar de Belgische vennootschap omvat ook heel wat internationale activiteiten van BNP Paribas, zoals die in Turkije en Luxemburg. En ook de leasingmaatschappij Arval, actief in 28 landen, valt onder BNP Paribas Fortis.

Ik weet dat zij die intentie aan het evalueren zijn op basis van wat de ECB gezegd heeft

Alexander De Croo, minister van Financiën, Open VLD

Het plan van BNP Paribas om een dividend uit te keren, leidt tot verontwaardiging, ook bij minister van Financiën De Croo, omdat de Europese Centrale Bank expliciet gevraagd heeft om minstens tot oktober geen dividend uit te betalen om de buffers bij de banken stevig te houden. "Ik denk dat banken het best al hun middelen behouden omdat we niet goed weten waar het einde van deze crisis zal liggen", zegt De Croo in De ochtend op Radio 1. "Bij BNP Paribas gaat het om een intentie om het dividend uit te betalen. Ik weet dat zij die intentie aan het evalueren zijn op basis van wat de ECB gezegd heeft."

De Belgische Staat is met een participatie van 7,7 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Ons land heeft één bestuurder in de raad van bestuur. "Wij zullen die stem zeker laten horen", zegt De Croo.

Volgens onze informatie wordt gewerkt aan een tussenoplossing. Die zou erin bestaan om niet het volledige bedrag van 1,9 miljard door te sluizen naar Parijs, maar een groter deel van de winst uit de zuiver Belgische activiteiten (en dus niet de internationale activiteiten) bij BNP Paribas Fortis te houden. Op die manier is de Belgische dochter beter gewapend om onze economie te blijven ondersteunen.

Herbekijk de analyse van onze economiespecialist Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen