Britse kunstenaar David Hockney: "Onthoud, ze kunnen de lente niet annuleren"

De Britse kunstenaar David Hockney, een van de meest invloedrijke hedendaagse artiesten, zit momenteel in quarantaine in Frankrijk. Vanuit zijn huis in Normandië wil hij de wereld in deze coronatijden verblijden met zijn kunst. Zijn tekeningen van de ontluikende lente om hem heen zijn een verademing voor velen.

De Britse kunstenaar David Hockney (82) is een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars en een van de bekendste vertegenwoordigers van de popart. Hij is nog altijd actief. In 2018 raakte Hockney betoverd door Normandië, in Frankrijk. Hij kocht er een verblijf dat hij liet renoveren tot een woonst annex studio en maakte er plannen om het begin van de lente weer te geven in kunst. Begin maart trok hij zich samen met zijn hond Ruby en twee assistenten terug.

"Ik begon op mijn iPad de winterbomen te tekenen", vertelt hij aan de Britse openbare omroep BBC. "En toen was er dat virus..." Het nieuwe coronavirus dus, dat ook in Frankrijk fel om zich heen grijpt. Hockney legde zichzelf en zijn gezelschap een quarantaine op en bleef voort de ontluikende lente tekenen en schilderen.

"Een pauze van wat er aan het gebeuren is"

Enkele van die tekeningen stuurde hij door naar vrienden. "Ik tekende hoe de winterse planten en bomen langzaamaan bloesems kregen. Dat is de periode waarin we nu zitten. Intussen raast het virus als gek. Mensen vonden dat een enorme verademing, een soort "pauze" van wat er aan het gebeuren is."

Een tiental dagen geleden deelde hij een van die tekeningen met de buitenwereld via Instagram: ontluikende narcissen -het symbool van de aankomende lente- in een groen veld, met een lichtblauwe hemel. Met als titel: "Do remember they can't cancel the spring", "Onthou alsjeblieft dat ze de lente niet kunnen annuleren." Een duidelijke boodschap van hoop.

"Dit gaat ooit voorbij, wat hebben we dan geleerd?"

Hockney heeft aan BBC nu nog acht nieuwe tekeningen en één animatie vrijgegeven. Bomen in beginnende bloei, bloesems, narcissen... allemaal werk dat hij de laatste dagen gecreëerd heeft.

"Waarom mensen mijn iPad-tekeningen als een bron van verademing van al het nieuws zien? Wel, ze zijn gemaakt door een hand die de vernieuwing uitbeeldt, het ontwaken waar de lente in dit deel van de wereld voor staat", zegt Hockney.

De enige échte dingen in het leven zijn voedsel en liefde, in die volgorde, en onze hond Ruby. Ik geloof daar echt in.

"Ik wil mijn werk voortzetten, wat ik nu heel belangrijk vind. We hebben het contact met de natuur verloren, veeleer dom, want we maken er deel van uit in plaats van dat we erbuiten staan. Dit gaat ooit weer voorbij, en wat dan? Wat hebben we geleerd? Ik ben 82 jaar, ik zal sterven. De oorzaak van een overlijden is geboorte."

"De enige échte dingen in het leven zijn voedsel en liefde, in die volgorde, en onze hond Ruby. Ik geloof daar echt in. De bron van kunst is liefde. Ik hou van het leven."

Wie is David Hockney?

David Hockney werkte een groot deel van zijn leven in Californië. Zwembaden en landschappen komen vaak terug in zijn werk. Later begon hij foto's in zijn schilderijen te verwerken, hij maakt nu ook kunst met zijn smartphone en tablet. Een van zijn bekendste schilderijen is "A bigger splash" (1967), maar ook "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" geldt als een iconisch werk. In november ging het bij Christie's in New York onder de hamer voor 90,3 miljoen dollar, het hoogste bedrag dat tot dan toe op een veiling betaald werd voor werk van een nog levende kunstenaar.

Meest gelezen