Maxime Anciaux - All rights reserved

Coronamaatregelen in serviceflats Zorgbedrijf Antwerpen versoepelen weer

Zorgbedrijf Antwerpen versoepelt de coronamaatregelen voor serviceflatbewoners. Vorige week werden die verstrengd en er kwam de vorige dagen veel kritiek op, ook van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Zo mochten de bewoners niet meer buiten en mochten mantelzorgers, een familielid bijvoorbeeld, niet meer binnen. Dat mag nu wel weer.

Zorgbedrijf Antwerpen besliste vorige week om al zijn serviceflats, 4000 in totaal, volledig af te sluiten. Bewoners mochten sindsdien alleen nog naar buiten in de tuin van het complex waar ze wonen. Zelf naar de winkel mocht niet meer. Er werden ook alleen nog maar erkende, professionele zorgverleners toegelaten, geen mantelzorgers meer. Met die maatregelen wilde Zorgbedrijf Antwerpen de bewoners beschermen, maar er kwam veel kritiek op, ook van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Serviceflats zijn anders dan woonzorgcentra privéwoningen. 

Nieuwe sloten en sleutels

Waar nog met klassieke sloten wordt gewerkt, worden die vervangen en krijgen de bewoners nieuwe sleutels. Die mogen, net als badges, niet doorgegeven worden. Dat zal gecontroleerd worden en misbruik wordt bestraft.  Binnen het complex, zowel in de gebouwen als op de terrassen en in de tuinen, moeten de bewoners de nodige afstand bewaren. Erkende hulpverleners moeten zich op voorhand nog altijd registeren voor ze een flat binnengaan.

Daarnaast mag er nu ook weer één mantelzorger per bewoner binnen. Ook die moet zich registreren en het moet altijd dezelfde zijn. Familieleden of vrienden die mekaar willen afwisselen kan dus niet. Anderen die boodschappen of pakjes wil bezorgen, kunnen die na afspraak laten afgeven in het dienstencentrum.

Bewoners die besmet zijn met het coronavirus worden ook verplicht om dat te melden.

Meest gelezen