Frederik Van Hoecke

Ziekenhuishygiënist uit Tielt: "Beschermkledij juist uittrekken is bijna even belangrijk als er aan doen"

Niet alleen het correct aantrekken en dragen, maar ook het correct uittrekken van bescherming tegen het coronavirus is levensbelangrijk. Dat zegt Frederik Van Hoecke, ziekenhuishygiënist in het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt. Hij heeft het personeel van de privérusthuisgroep GVO geleerd hoe dat moet via een skypeconferentiegesprek en een filmpje. 

Afgelopen weekend heeft in woonzorgcentrum Amphora in Wingene een volledig leefgroep van 17 bejaarden en drie medewerkers positief getest. In de volgende dagen bleef het aantal nog oplopen. Amphora is een van de 10 West-Vlaamse woonzorgcentra van de groep GVO. Frederik Van Hoecke is microbioloog en ziekenhuishygiënist in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. Hij legde tijdens een skypeconferentiegesprek uit hoe het personeel van GVO het veiligst omgaat met bejaarden die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus.

Het uittrekken van de bescherming is een gevaarlijk moment

"Niet alleen het aantrekken en dragen van het beschermend materiaal verdient de nodige aandacht. Ook het uittrekken is een gevaarlijk moment", zegt Frederik Van Hoecke. "Wij hebben daarover een filmpje opgenomen, waarbij iemand zich volledig aankleedt met alle persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat gaat dus over handschoenen, schort, spatbril en masker. Dan tonen we de volgorde waarin je alles moet uitdoen en hoe dat je dat doet zonder je te besmetten. We denken dat het levensbelangrijk is om dat correct aan te leren en dat ook een aantal keer te oefenen, voor dat wordt toegepast in het woonzorgcentrum."

Een hele reeks vragen

Het is goed om twee keer per dag de koorts te meten van de medewerkers, zegt Frederik Van Hoecke. Hij heeft tijdens de vergadering een hele reeks onderwerpen besproken. Hoe omgaan met een bewoner die mogelijk besmet is? Hoe omgaan met familieleden die willen afscheid nemen van iemand die sterft? Hoe veilig omgaan met iemand die overleden is? "Nu de beslissing is gevallen dat mensen uit woonzorgcentra niet meer naar ziekenhuizen zullen worden gebracht, is het goed dat ziekenhuizen hun kennis delen met de woonzorgcentra", zegt Thomas Lambrecht, operationeel manager van GVO. 

Meest gelezen