AP2003

Coronavirus verlamt ook Amerikaanse vliegdekschepen en marinebasis in de Stille Oceaan

De twee Amerikaanse vliegdekschepen in de Stille Oceaan zijn getroffen door het coronavirus dat zich aan boord snel verspreidt. Ook de Amerikaanse marinebasis Yokosuka in Japan is in lockdown. Dat heeft wel zware gevolgen voor de Amerikaanse defensie en veiligheid in de Stille Oceaan.

De situatie is het ergst op het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. Daar zouden zeker 100 van de bijna 5.000 opvarenden besmet zijn met het coronavirus. Omdat die mensen erg dicht op elkaar leven, heeft het virus zich blijkbaar snel verspreid.

De bemanning twee weken van boord halen is uitzonderlijk, maar het is een noodzakelijk risico

Kapitein Brett Crozier, commandant van de USS Theodore Roosevelt

Het schip ligt nu aangemeerd in de haven van het eiland Guam, een Amerikaans territorium in het westen van de Stille Oceaan ten oosten van de Filipijnen. De bevelhebber heeft het Pentagon nu dringend om hulp gevraagd. Hij wil dat zowat de hele bemanning van boord wordt gehaald en twee weken lang aan land in quarantaine wordt geplaatst. 

Ook op het tweede VS-vliegdekschip in de Stille Oceaan, de USS Ronald Reagan, is het coronavirus vastgesteld. Hoeveel er dat zijn, is niet duidelijk. Dat schip heeft de VS-marinebasis Yokosuka in Japan als thuishaven. Die basis is nu in een gedeeltelijke lockdown. De militairen en hun families mogen er enkel nog buiten voor echt noodzakelijke dingen. De facto is de normale werking van die basis dus ook verstoord, wellicht is dat ook het geval op de Ronald Reagan zelf, maar daarover is weinig bekend. 

Virus verzwakt defensie van de VS

Zeker een van de twee VS-vliegdekschepen in de Stille Oceaan is dus niet inzetbaar; van het andere weten we het niet en de marinebasis in Japan is dus ook deels geneutraliseerd.

Dat heeft dus ernstige gevolgen voor de Amerikaanse positie en veiligheid in de Stille Oceaan, zeker in het westen daarvan. Die hangt voor een groot deel af van de vliegdekschepen en de bijhorende vloten en van VS-bases in onder meer Guam en Japan. Vergeten we ook niet dat de VS ook steunt op basis en troepen in Zuid-Korea en ook daar coronavirus is uitgebroken bij een aantal militairen.

Dat houdt dus een ernstige -zij het wellicht tijdelijke- verzwakking in tegenover potentiële bedreigingen zoals China, Rusland en Noord-Korea. Anderzijds worden die laatsten ook bedreigd door de epidemie. Zo is het niet bekend of het virus ook Chinese militairen en bases heeft aangetast. 

Uiteraard is het virus niet beperkt tot de Stille Oceaan. Het Pentagon is om begrijpelijke redenen karig met informatie over hoe het virus elders de militaire strategie ondermijnt, maar mogelijk heeft dat ook gevolgen voor andere gebieden waar Amerika een hoofdrol speelt. Vandaag overleggen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de NAVO -zij het virtueel- over het coronavirus en de gevolgen voor de veiligheid. 

Meest gelezen