De wereld in lockdown: bekijk hier enkele satellietbeelden

Sinds het begin van de coronacrisis geldt in heel veel landen een lockdown met allerlei strenge preventieve maatregelen om de mensen zoveel mogelijk thuis te houden. Het openbare leven kwam stil te liggen. Dat blijkt ook uit deze satellietbeelden. Maak de vergelijking zelf voor elke locatie.

Geen boten in Venetië, Italië

In Europa is Italië zonder twijfel het zwaarst getroffen land door het coronavirus. Er zijn al meer dan 100.000 besmettingen en ruim 12.000 doden. De landelijke lockdown in Italië geldt zeker tot 13 april.

De lockdown heeft een grote impact op de Italiaanse economie en zeker op het toerisme. Op beeld is San Marco te zien, het toeristische hart van Venetië. Zowel op straat als op water is de stilte duidelijk te zien.

Stilte in Wuhan, China

In de Chinese stad Wuhan, waar de corona-epidemie begonnen is, wordt de lockdown intussen gedeeltelijk opgeheven. Bijna elf miljoen inwoners waren sinds 23 januari van de buitenwereld afgesloten. Officieel stierven er in Wuhan 2.547 mensen aan de gevolgen van het virus. Het gevolg van van de lockdown op het verkeer is op deze beelden te zien.

Leeg strand in Rio, Brazilië

In Zuid-Amerika was Brazilië het eerste land dat een besmetting met het coronavirus bevestigt. De politie heeft pas vorige week het beroemde Copacabana-strand in Rio de Janeiro ontruimd. In Brazilië is er veel kritiek tegen het coronabeleid van president Jair Bolsonaro. Die trok namelijk het gevaar rond het virus in twijfel. 

Historisch beeld uit Mekka

In Saudi-Arabië, op het Arabische schiereiland, hebben de autoriteiten het plein van de heilige moskee in stad Mekka afgesloten. Een beeld dat geen levende moslim eerder had gezien. Op elke dag van het jaar staan er normaal gezien duizenden mensen te draaien rond de heilige Kaäba als een deel van de islamitische rituelen.  De Saudische regering vraagt aan de moslims wereldwijd om nog niet te boeken voor de komende pelgrimstocht, die dit jaar in juli valt. De islamitische gebeurtenis trekt jaarlijks miljoenen mensen naar Mekka.

Iran, grootste slachtoffer in het Midden-Oosten

Toch is Iran het meest getroffen land in het Midden-Oosten. Er zijn al tienduizenden besmettingen geteld en meer dan 3.000 sterfgevallen. Ook daar geldt momenteel een lockdown. Op beeld is het heiligdom van Imam Reza in de stad Mashhad te zien. Ook deze stad trekt jaarlijks miljoenen moslimbezoekers, vooral uit de sjiitische stroming.

Disney World neemt tijdelijk afscheid van bezoekers

De Verenigde Staten is op dit ogenblik het land met het hoogste aantal corona-besmettingen. Er zijn al bijna 190.000 mensen besmet en de regering houdt er rekening mee dat er tienduizenden doden de komende weken zouden vallen als gevolg van de ziekte. Het openbare leven viel de afgelopen dagen op verschillende plaatsen stil. Dit is ook het geval voor Disney World in de staat Florida.

Meest gelezen