www.newspix.be

Belgische kledingketen E5 Mode vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

De Belgische kledingketen E5 Mode zit in zware financiële problemen en heeft bescherming moeten vragen tegen zijn schuldeisers. De modeketen verwijst naar de coronamaatregelen, "die enorm zwaar inhakken op de inkomsten". Vakbond ACV laat weten dat het wil samenwerken om uit deze crisis te komen. Het bedrijf telt 500 medewerkers.

“Ik heb alle begrip voor de maatregelen van de overheid in deze crisis die ongezien is. De gezondheid van onze klanten en mijn medewerkers komt op de eerste plaats. We hebben zelfs maandag 16 maart op eigen initiatief beslist om onze winkels te sluiten, nog voor dit door de overheid verplicht werd. Maar die wekenlange sluiting betekent een direct omzetverlies van 12 miljoen euro", zegt CEO Frédéric Helderweirt. 

E5 Mode wordt dus hard getroffen door de coronacrisis en zag geen andere oplossing dan een procedure voor een gerechtelijke reorganisatie op te starten. "Dit scenario was geen deel van ons businessplan", klinkt het verslagen. 

De komende drie maanden zal het bedrijf daardoor beschermd worden tegen schuldeisers. In de tussentijd kan de keten een doorstart bekijken en eventueel nieuwe investeerders aantrekken.

Overname

Het bedrijf had het voor de crisis al moeilijk om het hoofd boven water te houden. Helderweirt had E5 Mode nog maar sinds eind december in handen en had de bedoeling om het bedrijf door een moeilijke periode te loodsen.

Maar de coronacrisis stak daar dus een stokje voor: "Ik had nooit gedacht om binnen de kortste keren in de meest ingrijpende gezondheidscrisis sinds mensenheugenis te belanden. Als ik dit vooraf had geweten, was ik er wellicht niet aan begonnen. Maar ik ben niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Ik apprecieer enorm het harde werk van alle medewerkers de afgelopen maanden, want we waren op goede weg om het tij te keren", zegt Helderweirt. 

Als ik dit vooraf had geweten, was ik er wellicht niet aan begonnen. Maar ik ben niet van plan de handdoek in de ring te gooien
Frédéric Helderweirt, CEO E5 Mode

Eerder werd er ook al gecommuniceerd over een reorganisatie waarbij de 12 winkels in Wallonië zouden moeten sluiten. Dat plan zal nog altijd uitgevoerd worden. Volgens het bedrijf zijn daarbij 41 werknemers betrokken. Op die manier wil men ervoor zorgen dat de andere jobs gered kunnen worden. 

"Zwaargewond, maar niet dood"

De christelijke vakbond ACV laat weten dat het met E5 Mode gaat samenzitten om uit deze crisis te geraken, maar wil benadrukken "dat het geen werknemers op het offerblok zal leggen", zegt vakbondsverantwoordelijke Wouter Parmentier. Voor veel werknemers is het een zware klap om te verwerken: "Veel collega’s werken al decennia bij de Belgische modeketen. Ze zijn vergroeid met E5 Mode en hebben zich heel lang deel gevoeld van de familie die E5 Mode was."

Veel werknemers zijn vergroeid met E5 Mode en hebben zich heel lang deel gevoeld van de familie die E5 Mode was
Wouter Parmentier, ACV

"We verwachten een gedegen aanpak om uit deze crisis te geraken”, aldus Parmentier. “Op de bijzondere ondernemingsraad van 30 december 2019, waar de overname door Helderweirt werd aangekondigd, vroegen we of er een kapitaalinjectie kwam. Hij vond dat destijds niet nodig, maar vertrouwde er wel op dat hij op z’n netwerk een beroep kon doen voor een investering als dat nodig zou blijken. Het lijkt me nu een goed moment om dat netwerk eens aan te spreken.”

Winkels blijven open

Het bedrijf wil benadrukken dat de klanten online nog altijd kledij kunnen aankopen. "En dat zal ook zo blijven tijdens de procedure van gerechtelijke organisatie. Vanaf de overheid de toestemming geeft, zullen ook de fysieke winkels weer openen."

De kledingketen telt 56 winkels in Vlaanderen en 12 in Wallonië. In totaal werken er 500 mensen. 

Meest gelezen