BELGA

Eén op de vijf MNM-luisteraars heeft nog fysiek contact met vrienden, zes op de tien willen terug naar school

Radiozender MNM heeft afgelopen week 1.376 luisteraars bevraagd over de coronamaatregelen en hoe zij hiermee omgaan. Eén op de vijf geeft toe dat ze nog fysiek contact hebben gehad met vrienden. Eén op de twee weet zich nuttig bezig te houden in deze coronatijden, maar toch hopen de meesten dat de school snel weer open gaat. 

Vorige week vulden 1.376 luisteraars van radiozender MNM de digitale #blijfinuwkot-bevraging in, de meeste deelnemers zijn jongeren tussen 12 en 25 jaar. De resultaten geven een beeld over hoe jongeren omgaan met de strikte maatregelen die de federale overheid heeft opgelegd. Zo geven de meeste jongeren (97%) aan dat ze de regels rond hygiëne – de handen wassen en je gezicht niet aanraken – goed opvolgen. Maar het loopt minder goed als het gaat over dat samenscholingsverbod, daar geeft maar 74% van de bevraagde luisteraars aan dat ze die maatregel kennen. 

"Jongeren denken dat ze niet snel ziek kunnen worden"

70% van de bevraagde jongeren geeft aan dat ze nog iemand anders dan hun huisgenoten in levende lijve hebben gesproken. Het gaat dan bijvoorbeeld over collega's. Eén op de vijf geeft toe nog fysiek contact te hebben met vrienden, hoewel dat strikt genomen niet mag, volgens de huidige maatregelen. "Jongeren beseffen wel dat ze voorzichtig moeten zijn, maar ze denken dat ze zelf weinig kans maken om ziek te worden. We moeten bij MNM duidelijk blijven maken dat ze wel risico's lopen, en ook voorzichtig moeten zijn voor anderen", zegt MNM-DJ Kawtar Ehlalouch.

Joepie, terug naar school!

Een ander opvallend cijfer uit de MNM-bevraging: 61% van de luisteraars zou willen dat de school opnieuw start. "Volgens wat wij horen missen ze daar vooral het sociale contact met klasgenoten", zegt Ehlalouch. Over het schoolwerk dat ze krijgen via digitale platformen zijn de bevraagde luisteraars minder enthousiast. 45% geeft aan dat ze het te druk hebben met schoolwerk. De vervanger van de tijd op school? Het scherm. 88% van de bevraagde jongeren zit op sociale media, 75% kijkt films en series, 70% chat met vrienden en familie. Tijd met het gezin is minder populair: slechts 54% van de bevraagde jongeren houdt zich hiermee bezig. Ook knutselen en koken (47%) zijn geen favoriet tijdsverdrijf. 

En wat nu?

Echt heel optimistisch over de toekomst zijn de MNM-luisteraars niet. 46% van hen geeft aan dat ze bang zijn voor de toekomst, 67% vreest dat zij of hun familieleden ziek worden door het coronavirus. Kawtar Ehlalouch: "Niemand kan veel duidelijkheid geven over wat er nog zal gebeuren. De maatregelen zijn al eens verlengd, we weten niet of dat nog eens zal gebeuren. En hoe zal het leven zijn na deze epidemie? Niemand weet het." Dat geven ook de jongeren aan. 77% is bang dat deze maatregelen nog heel lang zullen duren. 

In de radioprogramma's van MNM en op de website vind je meer informatie over de bevraging. 

Meest gelezen