Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Europese landen werken samen aan smartphone-app die waarschuwt voor mogelijke coronabesmetting

“Waarschuwing, u hebt mogelijk contact gehad met een coronapatiënt”, schrik niet als u binnenkort deze melding op uw smartphone ziet verschijnen. Verschillende Europese wetenschappers werken in sneltempo aan een applicatie die moet waarschuwen voor een mogelijke coronabesmetting. Een eerste versie is mogelijk deze maand al beschikbaar.

Hoe kunnen we de verspreiding van het coronavirus beperken en ondertussen het publieke leven weer stilaan op gang te brengen? Het is dé vraag waar bijna alle Europese landen momenteel mee worstelen. En mogelijk kan een applicatie op onze smartphone daarbij helpen. Honderden Europese wetenschappers proberen nu in sneltempo de technologie die nodig is voor zo'n applicatie te ontwikkelen. Met respect voor onze privacy.

“Het idee is om de applicatie een draadloos Bluetooth-signaal te laten uitsturen naar andere gebruikers die de app gebruiken”, legt security-expert Bart Preneel (KU Leuven) uit. “Als iemand besmet is met het coronavirus kan die persoon dat melden, andere gebruikers die in de buurt geweest zijn van de besmette persoon krijgen dan een verwittiging.”

Gebruikers die in de buurt geweest zijn van een besmette persoon krijgen een verwittiging

Bart Preneel, KU Leuven

De Leuvense universiteit is één van de wetenschappelijke instituten die bij het Europese project (PEPP-PT) betrokken zijn, net als wetenschappers uit Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje. Door een gemeenschappelijke Europese aanpak hopen de wetenschappers dat de verschillende nationale applicaties die ontwikkeld zullen worden op een veilige manier met elkaar kunnen communiceren, volgens de Europese privacyregels.

Applicatie deze maand al beschikbaar?

Op dit moment zijn er in verschillende andere landen al dergelijke applicaties, onder meer in Singapore. In Oostenrijk heeft het Rode Kruis enkele dagen geleden een gelijkaardige app ‘Stopp Corona’ gelanceerd. In beide landen zijn de applicaties niet verplicht. Door contacten tussen mensen virtueel in kaart te brengen, kan zo’n applicatie helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken: “Tot er een vaccin beschikbaar is, kan een verdere uitbraak vermeden worden door patiënten uitgebreid te testen en hun contacten snel te isoleren”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

“Bij het ontwikkelen van dergelijke applicaties zijn er altijd bezorgdheden over de privacy”, zegt professor Preneel. “Een overheid zou een applicatie met locatiegegevens ook kunnen misbruiken om burgers te controleren die lockdown-maatregelen niet respecteren, dat is niet de bedoeling. Wij willen ons enkel focussen op het medische aspect.”

Op dit moment is er nog overleg tussen de wetenschappers over hoe de verschillende applicaties de data van de gebruikers op een veilige manier moeten bewaren. Maar volgens de ontwikkelaars kan alles snel gaan, in Duitsland denkt men de applicatie over een tweetal weken te kunnen lanceren. Ook aan de KU Leuven is men positief: “Alles gaat heel snel. We moeten nog contact hebben met de Belgische overheid, maar ondertussen werkt een groot team al aan de applicatie.”

Bekijk de Terzake-reportage over het gebruik van data en applicaties in de strijd tegen het coronavirus:

Meest gelezen