Radio 2

Twee onbekende liedjesteksten van Kortrijkse volkszanger Johny Turbo ontdekt

In Outryve bij Avelgem zijn twee onbekende liedjesteksten van de Kortrijkse volkszanger Johny Turbo ontdekt. Turbo is overleden in 2000. De liedjesteksten werden gevonden op de zolder van Adelbert Algoed, de nachtburgemeester van Kortrijk.

Johny Turbo is nog altijd erg populair in Kortrijk en omgeving. Liedjes zoals "Slekke" en "Vis in de Leie" worden luid meegezongen door jonge studenten, die geboren zijn na het overlijden van de volkszanger. De echte naam van Johny Turbo was Ivan Carlier. Zijn liedjes klinken eenvoudig, maar tussen de regels zit vaak een sociale boodschap. Ook muzikaal deed Carlier meer dan volkse liedjes schrijven. Zo was hij ook leraar slagwerk aan het conservatorium van Kortrijk.

Gevolg van corona

De vondst is eigenlijk een gevolg van het coronavirus. Adelbert Algoed rommelde wat op zijn zolder, omdat hij daarvoor de tijd had door de coronamaatregelen. Hij vond er de twee liedjesteksten in een platenhoesje. De 56-jarige Algoed is een schilder uit Outryve bij Avelgem, maar ook nachtburgemeester van Kortrijk. Hij vertegenwoordigt het uitgaansleven van de stad en praat op die manier ook met het stadsbestuur. Jaren geleden was hij de cafébaas van 't Fonteintje. Daar kwam Turbo vaak nog langs, na een optreden.

Samen schrijven aan de toog

Adelbert Algoed herinnert het zich nog levendig, hoe ze op een nacht aan de toog twee teksten schreven: 'Zwoai met u Gat', gebaseerd op "YMCA" van The Village People, en "De Klepeleire van 't Stad", op muziek van "Ding Dong, Ding Dong" van George Harrison.

Kippenvel

"De Klepeleire van 't Stad vinden gaf me kippenvel, want dat gaat over de onlangs overleden Kortrijkse belleman Peter Caesens. Ook al een vriend van mij, wiens overlijden voor mij een schok was. Johny Turbo en ik schreven die tekst toen we hoorden dat hij belleman van onze stad zou worden", zegt Adelbert Algoed. 

Kortrijkse stadsbestuur verrukt

Het stadsbestuur van Kortrijk is verrukt over de vondst. Net dit jaar zou er tijdens de Sinksenfeesten een eerbetoon zijn aan Johny Turbo, omdat de man 20 jaar geleden is overleden. Schepen van cultuur Axel Ronse (N-VA): "Wij gaan als stad de Turbo Alive Band stimuleren en ondersteunen om die liedjes op te nemen. Indien het coronavirus ons zou beletten om op Sinksen dat eerbetoon te doen, dan gaan we als stad zelf initiatief nemen om een optreden te organiseren. Daar zullen we die twee nieuwe liedjes in primeur aan alle Kortrijkzanen brengen. Dat wordt eigenlijk ook een eerbetoon aan onze overleden belleman Peter Caesens." 

Meest gelezen