Belga

Baby van 6 weken sterft aan gevolgen van coronavirus in VS, tennistornooi van Wimbledon gaat niet door

Volgens de nieuwe cijfers van de overheid zijn er nu in totaal 828 mensen overleden aan het coronavirus in ons land, 1.088 patiënten liggen op intensieve zorg. Intussen loopt het aantal patiënten en doden in onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS fors op. Bij ons heeft de Vlaamse regering nieuwe steunmaatregelen aangekondigd, waaronder een "compensatiepremie" van 3.000 euro voor bedrijven die 60 procent van hun omzet zien verminderen, maar toch verderwerken. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Zoek je in deze onzekere tijden een luisterend oor? Bij Tele-Onthaal kan je terecht op telefoonnummer 106 of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102 of chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers en het belangrijkste nieuws dat we liever bovenaan houden. Alle gewone updates kunt u daaronder lezen.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer sterfgevallen, maar ook meer mensen genezen

Dit zijn de nieuwste vaststellingen over de Covid-19-patiënten in ons land:

  • Er liggen nu 4.995 mensen in het ziekenhuis die besmet zijn met het coronavirus. De afgelopen dag kwamen er 560 nieuwe coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen te liggen.
  • Tegelijk zijn in totaal 436 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis. Dat is een record. Sinds 15 maart hebben alles samen 2.132 coronapatiënten het ziekenhuis mogen verlaten.
  • Van de patiënten in het ziekenhuis, liggen er 1.088 op intensieve zorg. Daar zijn de voorbije 24 uur dus 67 patiënten bij gekomen. 834 patiënten worden beademd, 48 meer dan gisteren. 
  • In totaal zijn er in heel het land 1.189 nieuwe besmettingen bij gekomen. Het totale aantal infecties ligt nu op 13.964.
  • In de voorbije 24 uur zijn er 123 nieuwe sterfgevallen gemeld. In totaal zijn nu 828 coronapatiënten overleden. Meer dan 93 procent van hen was ouder dan 65.

Op dit ogenblik zijn er 2.220 bedden op intensieve zorgen beschikbaar voor Covid-19-patiënten. "Nu hebben we nog een ruime capaciteit en die kan ook verder worden verhoogd", benadrukt viroloog Steven Van Gucht.

"Het is wel mogelijk dat we stilaan evolueren naar een maximale bezetting, maar we gaan ervan uit dat we dit gaan aankunnen, zeker omdat we vandaag een vertraging van de epidemie zien. Maar dit zal een zeer grote inspanning vragen van onze ziekenhuizen, dat is duidelijk."

Onze huisartsen en ziekenhuizen hebben zich zo georganiseerd dat zij op een veilige manier iedereen kunnen onderzoeken

Het crisiscentrum vraagt mensen niet na te laten de dokter te bellen als ze ziek zijn, ook wanneer ze klachten hebben die niet coronagerelateerd zijn.

"Uw huisarts kan u advies geven en u eventueel ook onderzoeken. Onze huisartsen en ziekenhuizen hebben zich zo georganiseerd dat zij op een veilige manier iedereen kunnen onderzoeken." Ook mensen die langdurig ziek zijn, moeten zich medisch laten opvolgen, aldus nog Van Gucht.

Viroloog Steven Van Gucht.

Van Gucht waarschuwt ook voor het valse gerucht dat op sociale media circuleert dat beweert dat je veilig zou zijn wanneer je twee weken thuis bent gebleven: dat je dan weer wel familie of vrienden zou kunnen bezoeken. Dat is volgens de viroloog uit den boze.

"Wanneer men dat zou doen en na twee weken weer contact zou zoeken met andere mensen, dan krijg je weer nieuwe connecties waarlangs het virus zich kan verspreiden."

509 overlijdens in Frankrijk, kaap van 4.000 overschreden

In de Franse ziekenhuizen zijn in een dag tijd nog eens 509 mensen overleden door Covid-19., het hoogste aantal tot nog toe. Daardoor is de kaap van 4.000 sterfgevallen overschreden. 

Er liggen in totaal 24.639 mensen in het ziekenhuis, 1.182 meer dan gisteren. 452 patiënten werden op intensieve zorgen opgenomen, wat een totaal van 6.017 maakt. Van de overleden patiënten was 83 procent ouder dan zeventig jaar.  

Prognoses voor de VS zijn alarmerend

Met Pasen zullen de kerken vol zitten, zei de Amerikaanse president  Donald Trump vorige week nog, maar van dat optimisme over het verloop van de coronacrisis is niets meer te merken. De prognoses voor de VS zijn alarmerend, en het is meer dan waarschijnlijk dat de manke gezondheidszorg die niet zal aankunnen. "Er is nu zelfs een Russisch vliegtuig met medisch materiaal onderweg naar de VS", zegt correspondent Björn Soenens. "Dat zegt alles."  

Lees meer in onderstaand artikel: 

Wereldwijde quarantainemaatregelen veranderen ook gebruik van Spotify

Nu een groot deel van de wereldbevolking thuis zit, verandert ook de manier waarop mensen de muziekstreamingdienst Spotify gebruiken. Zo zijn meer mensen begonnen met het maken van gezamenlijke playlists en voegen ze vaker liedjes aan hun playlists toe die rustiger of instrumentaal zijn. Ook kinderliedjes en klassieke muziek worden opvallend meer beluisterd. 

Nu live concerten en tournees op grote schaal zijn afgelast, zijn veel artiesten virtueel gaan optreden via livestreams. Zij zien dat hun fans daarna naar hun account op Spotify doorstromen om nog meer muziek van hen te horen, zoals dat ook gebeurt na "gewone" concerten. 

Ook het succes van podcasts in de categorieën lifestyle en gezondheid, of podcasts met de woorden "koken" of "recepten" in de beschrijving, valt op.  Daarnaast zijn de streams van hardloop-, yoga-, natuurgeluiden- en meditatiepodcasts toegenomen. 

De liedjes die de Italianen en Spanjaarden al enkele weken vanop hun balkons zingen ter ere van de zorgmedewerkers zijn uiteraard ook goed voor heel veel streams. Het gaat dan over "Abbracciame" van Andrea Sannino, "Azzuro" en "Resistiré" ("Ik verzet me") van Duo Dinamico, dat in Spanje tijdens de lockdown het nationale lijflied geworden is. 

Burgemeester Gent vraagt onderzoek naar noodoproep na overlijden 12-jarig meisje

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) vraagt dat het Comité P een onderzoek start naar de noodoproep van de ouders van het 12-jarig meisje dat eerder deze week overleden is aan de gevolgen van het coronavirus. De beslissing volgt op enkele berichten over mogelijke taalproblemen of andere misverstanden toen de moeder de hulpdiensten had gecontacteerd. "Het is belangrijk dat alle partijen gehoord worden", zegt De Clercq.

De dood van het meisje, een leerling van de Gentse Freinetschool De Harp, kwam emotioneel hard aan. Het is erg uitzonderlijk dat kinderen sterven aan de gevolgen van het coronavirus.

De vraag om een onderzoek gebeurt "zonder enige voorafname", zegt de burgemeester, die aangeeft dat hij voor verdere commentaar het onderzoek afwacht.

Meest gelezen