Kim Duchateau

1 april! Mag je lachen met corona? Comedians passen: "Humor is uitlaatklep, maar kijk uit waarmee je lacht"

Op 1 april vertellen veel mensen traditiegetrouw al sneller een grap, of worden er practical jokes uitgehaald met huisgenoten. Maar hoe zit dat met het coronavirus? Mag je daar (al) mee lachen? We vroegen het aan enkele experts. 

“De grote vraag is natuurlijk waarmee je precies lacht. Als je lacht met slachtoffers die overlijden aan het virus, dan zit er weinig humor in”, benadrukt cartoonist Kim Duchateau. “Dat is geen goed idee. Lachen met al de neveneffecten van het virus, bijvoorbeeld over hoe je je moet gedragen in quarantaine, dat kan perfect.”

Op een dag zoals vandaag halen heel wat mensen ook graag streken uit bij anderen. Ook hier mag je niet te ver gaan. “Er zijn altijd ernstige dingen waar je moeilijk mee kan lachen. Practical jokes zoals iemand wijsmaken dat je corona hebt, doe je vandaag best niet.”

We gaan plots allemaal door iets wat niemand ooit al heeft meegemaakt, en daar is heel veel humor in te vinden.

Kim Duchateau

Toch zijn crisissen zoals deze een grote inspiratiebron voor cartoonisten. “Dit gaat om miserie. En uit miserie halen we altijd heel veel inspiratie”, vertelt Duchateau. “Ik heb ondertussen al 26 coronacartoons en ik heb nog geen enkele negatieve reactie gekregen. Omdat ik niet met de miserie op zich lach. We gaan plots allemaal door iets wat niemand ooit al heeft meegemaakt, en daar is heel veel humor in te vinden.”

“Over het overlijden van Johny Voners heb ik wel een grap gemaakt. Hij stond in een cartoon aan de hemelpoort. Daar konden heel wat mensen dan weer niét mee lachen. Dat was nochtans een zeer respectabele cartoon, waar ik niet echt lachte met Johny Voners zelf. Blijkbaar ligt dat gevoeliger dan het coronavirus”, lacht Duchateau.

Bert Kruismans: "Uitkijken hoe je ermee omgaat"

“Humor is sowieso altijd een uitlaatklep, ook in moeilijke tijden”, zegt comedian Bert Kruismans. “Maar je moet wel uitkijken hoe je ermee omgaat. Niemand zit te wachten op grappen over mensen die ziek zijn of sterven. Er zijn genoeg andere thema’s om rond te werken, zoals seks of relaties in tijden van corona.”

Kruismans is sowieso al geen grote liefhebber van aprilgrappen. “De laatste jaren hebben ze veel van hun sterkte verloren. Een aprilgrap is wat we nu fake news noemen. En daar is tegenwoordig al een constante stroom van, het hele jaar door.”

Niemand zit te wachten op grappen over mensen die ziek zijn of sterven. Er zijn genoeg andere thema’s om rond te werken, zoals seks of relaties in tijden van corona.

Bert Kruismans

Om de paar dagen lanceert Kruismans een coronakroniek op zijn Facebookpagina. “Het is voor comedians makkelijk om er grappen over te maken. Humor werkt altijd met voorkennis. Als ik iets moet uitleggen, duurt het veel langer. Nu is iedereen meteen mee met het thema.”

Net als zovelen zit de comedian werkloos thuis, in zijn geval omdat alle shows voorlopig geannuleerd zijn. Toch is deze periode een inspiratiebron: “Ik werk nu al aan mijn eindejaarsshow die ik samen maak met Jan De Smet van De Nieuwe Snaar en tekenaar Karl Meersman. Normaal zou ik die pas in de zomer beginnen schrijven, maar ik ben nu al driftig alles aan het neerpennen. Corona zal zeker een van de thema’s zijn. Maar niet te veel”, lacht Bert, “want ik kan me voorstellen dat mensen het tegen dan misschien al beu zullen zijn.”

Getty Images

Bert Gabriëls, Urbanus en Rob Vanoudenhoven

En ook standup-comedians Bert Gabriëls, Rob Vanoudenhoven en Urbanus passen voor 1 april dit jaar. Die laatste vindt het nog wat te vroeg om ermee te lachen: "Je moet daar toch voorzichtig mee zijn. Zeker nu er mensen in een gezin zijn gestorven." 

Rob Vanoudenhoven vindt humor dan weer een manier om dingen te verwerken. "Als je het met genoeg nuance en subtiliteit doet, moet er gelachen kunnen worden met alles. Dat doen we ook met andere vreselijke gebeurtenissen zoals de Tweede Wereldoorlog. In humor moet je met alles kunnen lachen."  

Maar toch geen 1 aprilgrappen voor deze komieken. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ze de coronacrisis niet als inspiratie gaan gebruiken. Bert Gabriëls: "Ik maak een eindejaarsconference. Natuurlijk ga ik de coronacrisis niet overslaan. Dat is moeilijk, absoluut.  Het ligt gevoelig. Maar dat is wel vaker zo met slecht nieuws in de actualiteit. Bovendien staat er niets anders in de gazet. Ik moet het wel over corona hebben."

Radio 2

Meest gelezen