Videospeler inladen...

Zweden laat horeca geopend. Studente Marie: "Ze nemen hier zelf hun verantwoordelijkheid"

In Zweden gelden er geen regels om horecazaken te sluiten tijdens de corona-epidemie. Daar kan je nog op café of op restaurant. "Maar je moet niet denken dat iedereen nog volop buiten komt, die zaken zijn bijna leeg", zegt studente Marie Paredis uit Diepenbeek. 

Marie Paredis loopt stage in Zweden als online marketeer. Zij ziet vanop de eerste rij hoe de Zweden omgaan met de coronacrisis. Volgens haar wordt het land onterecht verkeerd bekeken nu: "De media overdrijven en doen het lijken alsof iedereen hier nog volop gaat feesten, maar dat is niet zo. De restaurants zijn bijna leeg en de meesten gaan eten afhalen."  

Zweden nemen zélf initiatief zonder dat de staat regels moet opleggen.

Marie Paredis, Erasmusstudente

De Zweden waren zelfs snel om actie te ondernemen tegen het virus vertelt Marie: "Ze nemen zeker hun verantwoordelijkheid en gebruiken hun gezond verstand. Het bedrijf waar ik stage loop, besloot drie weken geleden al om hun personeel thuis te laten werken. Dat was nog voor de staat regels opgelegd heeft. Bijna alle bedrijven passen telewerk toe." Ook in de straten is het rustig door de afwezigheid van heel wat toeristen, getuigt Marie. 

Hoe erg het gesteld is in Zweden kan Marie moeilijk inschatten: "Er zijn ongeveer 100 doden geteld tot nu toe, veel minder dan in België. Het aantal besmettingen ken ik niet. Ik hoor dat hier niet zoveel gemeten wordt. We kunnen het dus niet echt zeker weten." 

Afspreken is toegestaan

Bijeenkomsten van mensen zijn toegestaan tot 50 personen terwijl dat bij ons verboden is. "Dat is omdat ze willen dat mensen nog samen kunnen sporten," zegt Marie. "Afspreken met vrienden mag nog. Als je in het weekend naar buiten gaat, kom je wel nog veel mensen tegen en ben je soms wel met meer dan 50 personen op één plek. De politie gaat je niet controleren of beboeten." 

Marie kan haar stage voorlopig afwerken. De hogeschool had haar wel aangeraden om terug te keren. "Ik had een mail gekregen waarin de school ten zeerste aanraadde om terug naar België te komen, maar dat was eerder een waarschuwing, zodat zij niet aansprakelijk waren als ik hier vast kom te zitten." Marie maakt zich daar niet zoveel zorgen over: "Je kan vanuit Zweden altijd met de auto terugrijden. Ik denk echt dat ik wel thuis geraak." 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen