Lessen Koreaans in opmars dankzij populariteit Koreaanse popmuziek

Steeds meer mensen hebben interesse om taallessen Koreaans te volgen en daar heeft de populariteit van de Zuid-Koreaanse popmuziek, de zogenoemde K-pop, alles mee te maken.  Verschillende onderwijsinstellingen bevestigen de stijgende trend.

K-pop, Zuid-Koreaanse popmuziek met liedjes in het Koreaans, verovert de wereld. Nummers van Koreaanse bands prijken bovenaan in de hitlijsten, en dat brengt blijkbaar ook een fascinatie voor de taal teweeg. Verschillende taalinstituten waar Koreaans gegeven worden, bevestigen de toenemende interesse in Koreaanse taallessen.

In Vlaanderen was het aanbod aan Koreaanse taallessen tot enkele jaren geleden niet bijzonder groot. De UGent en de KU Leuven bieden het aan als keuzevak in de opleiding Japanologie. In avondonderwijs kon je het enkel in Brussel, aan het Koreaans cultureel Centrum, volgen. 

Maar mede dankzij de populariteit van de K-pop is bijvoorbeeld Lingapolis, het taalinstituut van de Universiteit Antwerpen, dit schooljaar met een opleiding Koreaans gestart. “Al in 2018 was er een grote vraag naar lessen Koreaans. We hebben nog een jaar afgewacht, maar de interesse bleef. Daarom zijn we er vorig jaar toch mee gestart", zegt de coördinator taalcursussen Els Heughebaert. En met succes, want ze konden meteen 2 klasgroepen maken met in totaal 44 cursisten.

En dat is veel in vergelijking met ons ander aanbod van talen met een ander schrift, zoals het Chinees. “We zien vooral instroom van jonge liefhebbers van de Koreaanse popmuziek en volwassen adoptiekinderen uit Zuid-Korea", legt Heughebaert uit .

K-popband Pentagon
2020 Imazins

Het Koreaans Cultureel Centrum in Brussel heeft dit jaar 184 studenten Koreaans. Ook zij zien een toename. “Vooral jonge studenten zijn de afgelopen jaren de beginnerscursus gestart. We kunnen zelfs spreken van een overrompeling", zegt Charlotte Gryson van de communicatiedienst van het instituut. 

Priscilla, een van de getuigen die in de Podvis "Wat vinden Vlaamse tieners zo leuk aan Zuid-Koreaanse popmuziek" (zie ook onderaan in dit bericht) aan bod komen,  leerde de taal in Korea zelf. Ze volgde er les via de internationale organisatie Education First.  Zij bieden taalstages aan in het buitenland.“Twee jaar geleden hebben we ook in de Koreaanse hoofdstad Seoel een school geopend, daar was veel vraag naar. In eerste instantie was het een tijdelijke school, maar het succes was zo groot, dat het nu een permanente school is geworden", geeft Haike Bruneel, marketing coördinator voor Education First Vlaanderen aan. “Korea is nu de populairste stageplek geworden in Azië, en dat is vooral dankzij de K-pop.” 

Een straat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel

"Koreaans leren is compleet nieuwe leerervaring"

Ook aan de universiteiten zien ze stijgende studentenaantallen. Aan de KU Leuven, waar Koreaans een keuzevak is, is er een lichte groei. Maar zeker aan de universiteit Leiden waar studenten een volwaardige opleiding Koreastudies kunnen volgen, valt de populariteit van de K-pop op. Al zijn dat ook de eerste studenten die afvallen, zegt lesgeefster Flora Smit: “Sommige studenten hadden verwacht dat er meer rond modern Korea gedoceerd zou worden. Maar in de eerste jaren onderwijzen we vooral de taaie harde theorie en dat verwachten de studenten niet. Dus daar is een groot deel dat afvalt”.  

Het is zeker geen gemakkelijke taal, vult Flora Smit nog aan. “Zuid-Korea is een heel hiërarchische maatschappij. Daarom zijn er uitgangen afhankelijk van met wie je praat. Het is niet eenvoudig om te weten wie je op welke manier moet aanspreken. Bovendien heeft het Koreaans geen enkel verband met wat voor Europese taal dan ook. Dus je moet je instellen op een compleet nieuwe leerervaring.” 

Beluister hieronder de Podvis "Wat vinden Vlaamse tieners zo leuk aan Zuid-Koreaanse popmuziek? 

Meest gelezen