Welkom Wolf

Nieuwe Kempense wolf steekt als eerste Albertkanaal over

In de Antwerpse Kempen is een nieuwe wolf opgedoken. "Het gaat om een jong volwassen zwervend dier. Het is de eerste wolf ooit die het Albertkanaal oversteekt", zegt Jan Loos van 'Welkom Wolf' op Radio 2 Antwerpen. 

"De afgelopen dagen kregen we verschillende meldingen van mensen in de Kempen die dachten een wolf gezien te hebben. Dankzij camerabeelden van een betoncentrale uit Herentals kunnen we nu ook bevestigen dat het effectief een wolf is", zegt Jan Loos van 'Welkom Wolf' op Radio 2 Antwerpen. "Het gaat om een jongvolwassen rondzwervend exemplaar dat van het noorden van de provincie naar het zuiden trekt. Hij was eerder door Mol en Rijkevorsel getrokken. Het staat vast dat dit exemplaar niets te maken heeft met de Limburgse wolven", zegt Loos. "Noëlla en August hebben in Limburg een vast territorium gevonden. Deze jonge wolf is een zwerver op zoek naar een eigen leefgebied. De exacte locatie van zijn laatste verschijning vertellen we om veiligheidsredenen niet."

We dachten altijd dat het Albertkanaal een barrière zou zijn voor wolven. Niet dus

Jan Loos

Over Albertkanaal

De nieuwe Kempense wolf heeft ook voor een primeur gezorgd. "Hij heeft als allereerste wolf in de geschiedenis het Albertkanaal overgestoken", zegt Jan Loos. "Het Albertkanaal werd altijd beschouwd als een grote hindernis voor de migratie van wolven in zuidelijke richting. Maar dat blijkt dus niet het geval", zegt Loos. 'Welkom Wolf' vermoedt dat het dier gebruik gemaakt heeft van een van de bruggen of sluizen over het kanaal. Wolven kunnen goed zwemmen maar een sprong in het Albertkanaal, met zijn steile betonnen oevers, zou zelfmoord zijn.

Bekijk de beelden van de nieuwe wolf hieronder.

Meest gelezen