Westend61 / Robijn Page

Op zoek naar een leuke bezigheid "in uw kot"? Beluister de podcasts van VRT NWS

Nu alle uitjes met vrienden, theatervoorstellingen en sportwedstrijden geannuleerd zijn, en je ongeveer elke reeks op Netflix al drie keer hebt uitgekeken, is het soms echt zoeken naar een verzetje. Daar heeft VRT NWS de ideale oplossing voor: installeer je in de tuin, op je balkon of in je luie zetel, steek je oortjes in en luister naar onze podcasts. Het zal je verbazen hoe ontspannend én leerrijk dat kan zijn.

Podcasts - een audiobestand dat je onder meer kan beluisteren via je smartphone of mp3-speler (vandaar ook de naam: een samentrekking van iPod en broadcast) - zijn hot. Dat je ze kan beluisteren waar en wanneer je maar wil, is in deze tijd van corona en sociale isolatie mooi meegenomen. Bovendien kan je kiezen tussen een breed aanbod, wereldwijd. 

Werd je vakantietrip geannuleerd, wil je even ontsnappen aan het eindeloze entertainen van je kinderen of aan het gezeur van je ouders: duik dan in de podcasts van VRT NWS. Je vindt ze op Spotify, op Apple Podcasts of Google Podcasts, of via een andere podcast-app op je smartphone.

Op deze pagina geven we je alvast een voorsmaakje van wat we te bieden hebben:

Podvis: Heb je prangende vragen over dat éne thema dat voortdurend opduikt in het nieuws? Dan hoor je hier de antwoorden. Een podcast die alle aspecten van een actueel onderwerp belicht.

Asielcentra bijvoorbeeld. Er komen er voortdurend bij, omdat ons land onvoldoende plaatsen beschikbaar heeft om iedereen op te vangen die asiel aanvraagt. In deze Podvis volgt Annelies Hemelsoet het hele proces: van de zoektocht naar een locatie tot net voor de komst van de eerste asielzoekers, in het nieuwe asielcentrum van Beveren-Waas.

Was je van plan om tijdens het Van Eyck-jaar een aantal tentoonstellingen mee te pikken en zijn die plannen nu in het water gevallen? Dan is de Podvis van Joris Vergeyle een goeie manier om je toch wat te verdiepen in de mysterieuze Jan Van Eyck. Wat weten we eigenlijk over één van de beste schilders die we ooit hebben gekend?

Nu we het zo vaak hebben over de kwaliteit en de toegankelijkheid van onze gezondheidszorg, wil je misschien wel meer weten over een aantal aspecten van die zorg, die minder goed werken. Lode Roels maakte, naar aanleiding van de ophef over het medicijn voor baby Pia, een Podvis over de kost van zogenoemde weesgeneesmiddelen. Waarom zijn die zo duur en bestaat daar echt geen andere oplossing voor?

Luister ook naar deze en andere afleveringen van Podvis op:

Planeet Frank: In deze podcast zoekt onze weerman Frank Deboosere elke maand naar antwoorden op uw vragen over het klimaat en allerlei weerfenomenen. Is het hier straks even warm als in Nice? Warmt elk plekje van de planeet even snel op? En regent het nu minder of net meer dan vroeger? Frank praat er over met wetenschappers en vertelt u heel eenvoudig hoe het nu precies zit.

Luister ook naar deze en andere afleveringen van Planeet Frank op:

Björn in the USA:  Correspondent Björn Soenens leeft tussen de Amerikanen, probeert hen te begrijpen en vertelt elke maand waar de gewone Amerikaan van wakker ligt. 2020 is een verkiezingsjaar in de VS, en het gaat dan vaak over hoe moeilijk het voor de Democraten lijkt te zijn om Donald Trump te verslaan. Onze Amerika-man dook samen met Thomas Frank, een historicus die bijna alles weet over de Democraten, in de geschiedenis.

Luister ook naar deze en andere afleveringen van Björn in the USA op:

Plan B: Misschien is de politiek in ons ingewikkelde landje meer jouw ding? Dan is deze wekelijkse podcast vast iets voor jou. Twee politieke journalisten buigen zich over het nieuws, de politiek en de samenleving, aan de overkant van de taalgrens. Ivan De Vadder en Alain Gerlache van de RTBF praten elke week met elkaar, afwisselend in het Frans en in het Nederlands. Over onze atypische, nieuwe federale regering bijvoorbeeld. 

Luister ook naar deze en andere afleveringen van Plan B op:

Vranckx en Byloo: Trek mee de wereld rond met conflictjournalist Rudi Vranckx. Nieuwe crisis in de Arabische wereld? Opstand in Latijns-Amerika? Of de aanhoudende migratiegolf rond de Middellandse Zee? Rudi praat je elke maand bij.  Ook over hoe het coronavirus de wereld mogelijk blijvend zal veranderen.

Luister ook naar deze en andere afleveringen van Vranckx en Byloo op:

VRT NWS Extra: In deze reeks publiceren we éénmalige specials, zoals die over de spanningen in Catalonië. Na de gevangenisstraffen die een aantal politici en activisten er kregen voor het organiseren van een referendum over onafhankelijkheid, ging Gijs Ramboer ter plaatse en maakte een podcast over de blijvende verdeeldheid in de Catalaanse maatschappij. 

Luister ook naar deze en andere afleveringen van VRT NWS Extra op:

Heb je de smaak te pakken, dan kan je zeker ook nog onze andere podcastreeksen ontdekken. De Afspraak op Vrijdag en De Foyer bijvoorbeeld, allemaal te vinden op Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify. Of via een andere podcast-app op je smartphone. Veel luisterplezier!

Meest gelezen