Opmerkelijke quarantainemaatregel in Panama: mannen en vrouwen gescheiden naar buiten

Het Midden-Amerikaanse land Panama heeft een opmerkelijke nieuwe quarantainemaatregel ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. Voortaan mogen mannen en vrouwen niet meer op dezelfde dagen hun huis verlaten. De nieuwe maatregel oogst kritiek, onder meer van verenigingen die de rechten van transgenders verdedigen. 

Panama voerde ruim een week geleden de eerste maatregelen in om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Gisteren heeft de regering van de Midden-Amerikaanse republiek de maatregelen nog aangescherpt. De opvallendste nieuwe maatregel is dat mannen en vrouwen vanaf vandaag nog enkel om beurt en op bepaalde tijdstippen het huis mogen verlaten voor noodzakelijke verplaatsingen.

Vrouwen mogen enkel op maandag, woensdag en vrijdag naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Mannen zijn dan weer aan de beurt op dinsdag, donderdag en zaterdag. Op zondag mag niemand naar buiten.

Een Uruguayaanse celliste speelt op haar balkon in Panama-Stad.
AFP or licensors

Niemand mag langer dan twee uur buitenshuis zijn. Ook ouderen boven de 60 jaar en mensen met een beperking dienen zich aan de regel te houden, maar zij krijgen wel speciale uren toegewezen om boodschappen te doen.

"Deze quarantainemaatregel heeft enkel tot doel mensenlevens te redden", zei minister van Veiligheid Juan Pino op een persconferentie. Het voorbije weekend zijn in Panama meer dan 2.000 mensen opgepakt omdat ze de al eerder opgelegde quarantaineregels niet naleefden. 

GBTQ+-gemeenschap uit bezorgdheid

Verenigingen die de rechten van de GBTQ+ (Lesbisch, Homoseksueel, Transgender, Queer)-gemeenschap verdedigen,  hebben hun bezorgdheid geuit over de nieuwe quarantainemaatregel op basis van geslacht.

Volgens La Asociacion de Hombres y Mujeres Nuevos de Panama schendt de maatregel de rechten van transgenders. 'Welke garantie heb ik dat ik niet word opgepakt en beboet omdat ik naar buiten ga met een mannelijke of vrouwelijke identiteit die niet overeenstemt met het geslacht dat op persoonlijke documenten staat vermeld?', vraagt voorzitter Ricardo Beteta zich af.

In Panama zijn meer dan 2.000 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Er zijn meer dan 25 coronadoden geteld.

Meest gelezen