PLAN B aflevering #23: "Waarom wordt de nieuwe eerste minister, Sophie Wilmes (MR), in Franstalig België zo goed als heilig verklaard?”

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Alain Gerlache (in het Nederlands) over de samenleving in Wallonië en Brussel.

De krantentitels liegen er niet om: “Wilmes, de moeder van de natie”, “de steile klim van Wilmes naar de top van de macht”,  "een bliksemschicht van luciditeit aan de top van het land”,… De nieuwe (en oude) eerste minister wordt in het Franstalige landsgedeelte net niet heilig verklaard, nu ze de leider is geworden van een volwaardige (minderheids)regering. En dat terwijl de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, Maggie De Block (Open Vld), almaar meer onder vuur lijkt te liggen in Franstalig België. In die zin lijken Wilmes en De Block wel communicerende vaten. Hoe komt dat, vraagt Ivan De Vadder (VRT) aan Alain Gerlache (RTBF), en overdrijft men niet een beetje met de ‘verering’ van de nieuwe eerste minister?

podcast PLAN B

Meest gelezen